Krónika

Új taggal bővült a Szegedi Vadaspark elefántcsapata

A fiatal hím, Arun a Fővárosi Állatkertben született 2017-ben

Új elefántbika érkezett a Szegedi Vadasparkba, ezzel újra háromtagúvá vált a szegedi állatkert elefántcsapata – közölte az intézmény honlapján.

Új taggal bővült a Szegedi Vadaspark elefántcsapata
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

A fiatal hím, Arun a Fővárosi Állatkertben született 2017. november 8-án.

A szállítás több magyar állatkert – a fővárosin és a szegedin kívül a győri és veszprémi – szakembereinek részvételével, gond nélkül zajlott. Arun gyorsan elhagyta a szállítókonténert, és elfoglalta új helyét az elefántházban. Amint megszokja a környezetet és társaival is összeismerkedik – várhatóan egy-két hét múlva –, az állatkert vendégei is láthatják a külső kifutóban – közölték.

A hatéves Arunnak, Angele és Assam utódjának azért kellett távoznia a fővárosi állatkertből, mert abba a korba lépett, amikor a fiatal bikák elhagyják a szülőcsapatukat. A nemzetközi fajmentő tenyészprogramok az állatok természetes viselkedésének megfelelően szervezik az állatok sorsát, a fiatal elefántbikákból agglegény csapatokat alakítanak ki – ilyen látható 2018 óta Szegeden.

Az, hogy mennyire jönnek ki egymással a bikák, az sokban függ a személyiségüktől. Ha nem férnek össze egyes egyedek, akkor a program keretében belül cserélik a csapattagokat. A bikákra jellemző lehet az agresszív viselkedés, vetélkedés, ezért a szakemberek arra törekszenek, hogy ne közel hasonló erejű egyedek éljenek együtt, így egyértelmű rangsor alakul ki. Szegeden jelenleg Arun a legfiatalabb a nyugodt természetű főnök, Shah Rukh és az utána következő Félix mögött – közölték.

2018 tavaszán a Szegedi Vadaspark történetének eddigi legnagyobb, 480 millió forintos beruházásával, uniós támogatással épült elefántháza öt állat tartására alkalmas. Hideg időben az elefántokat a hatméteres belmagasságú belső kifutóban láthatják a vendégek, az épülethez pedig az ország legnagyobb, hétezer négyzetméteres elefántkifutója kapcsolódik. A tervek szerint később elefánttehenek is érkeznek a Tisza-parti városba, és az állatkert a tényészprogramba is bekapcsolódik.

Kapcsolódó írásaink