Krónika

Pénteken megkezdődik a rosszul lett amerikai barlangász mentése

A férfi gyomorbélrendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt

Még a pénteki nap folyamán megkezdődik Mark Dickey neves amerikai barlangkutató felszínre hozatala a dél-törökországi Morca-barlangból – jelentette pénteken az Ihlas török hírügynökség a török katasztrófavédelem (AFAD) kutatás-mentési igazgatójára, Recep Salcira hivatkozva.

Pénteken megkezdődik a rosszul lett amerikai barlangász mentése
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Nikolas Kokovlis

A férfi egy nemzetközi expedíció során szeptember 2-án gyomorbélrendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt. Kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyik, amelyben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vesznek.

Recep Salci arról számolt be, hogy a Dickey mellé lejutó orvosok sikeresen kezelték a 40 éves férfit, aki már saját lábra állt, és alkalmassá vált arra, hogy kihozzák a barlangból.

Az illetékes rámutatott: egy egészséges ember számára 16 órát vesz igénybe, amíg Dickey helyzetéből a felszínre jut. A mentőegységek célja az, hogy kedden vagy szerdán a felszínre érjen az amerikai barlangkutató – mondta el Salci, hozzátéve, hogy az előkészületek részeként pénteken végeztek a szűk járatok kiszélesítésével.

A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. A csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát.

Dickey-t a nemzetközi expedíción három amerikai, négy török, négy román és egy magyar társa kísérte.

A Morca-barlang (ejtsd: mordzsa) a dél-törökországi Mersin tartomány Anamur körzetében található a Torosz-hegységben.

Kapcsolódó írásaink