Krónika

Hihetetlen titok derült ki Erzsébet királynőről

Inkognitóban hagyta el a Buckingham-palotát Erzsébet királynő: hihetetlen titok derült ki a néhai uralkodóról, olvasható a blikk.hu-n megjelent cikkben.

Hihetetlen titok derült ki Erzsébet királynőről
II. Erzsébet királynő
Fotó: AFP

Meghalt Erzsébet királynő – jelentette egy évvel ezelőtt, 2022. szeptember 8-án délután a BBC, a világ pedig gyászba borult. Erzsébet királynő az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója volt, 1952-ben lépett a trónra, miután az édesapja, VI. György király meghalt. Legendás életéről több film és sorozat is készült még éltében, ma ezzel az összeállítással emlékezünk a királynőre, aki 70 évnyi uralkodása alatt végig a hazáját szolgálta.

A királynő

A királynő egy 2006-os Oscar és Golden Globe-díjas filmdráma, amelyet Stephen Frears rendezett, a forgatókönyvet pedig az a Peter Morgan írta, aki később A Korona megalkotásááért is felelt. Főszereplője Helen Mirren, aki alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Mirren egyébként az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb és legtehetségesebb színésznője, így egyáltalán nem furcsa, hogy II. Erzsébet királynőt is páratlanul sikerült eljátszania. Érdekesség, hogy a színésznő a film megjelenése előtt egy évvel I. Erzsébetként szerepelt egy brit minisorozatban. A királynő című film bepillantást nyújt II. Erzsébet és Tony Blair brit miniszterelnök közötti politikai viszonyba a Diana hercegné halálát követő gyötrelmes időszakban.

A király beszéde

A király beszéde elsősorban Erzsébet édesapjára, VI. György királyra összpontosít. A kritikusok által is elismert film, melyben Colin Firth alakítja a néhai királyt 2010-ben négy Oscarat nyert, köztük a legjobb film és legjobb férfi főszereplő díját. A történetben kiemelt szerepet kap VI. György dadogása, valamint annak gyógyítása, de természetesen feltűnik a fiatal Erzsébet is, aki szembesül azzal a ténnyel, egy napon hatalmas felelősséget kell majd vállaljon, mint az Egyesült Királyság uralkodója.

A Royal Night Out

Az A Royal Night Out egy 2015-ös birt romantikus vígjáték-dráma, ami tizenéves Erzsébetről és a húgáról, Margit hercegnőről szól. A történet szerint a két kamaszlány kimerészkedik Buckingham-palotából, hogy élvezzék a Győzelem napi (Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben – a szerk.) ünnepséget, ám a dolgok rosszra fordulnak, amikor Erzsébet elveszti a lázadó Margitot egy illegális szerencsejáték barlangban. Persze a forgatókönyv egy kicsit túlzó, a valóságban ugyanis a hercegnők egy 16 fős szervezett csoporttal mentek ki a mulatozók közé, persze inkognitóban, hajnali 1 órakor pedig vissza is tértek a Buckingham-palotába. Mindennek dacára az esetről a királynő 1985-ben így nyilatkozott a BBC-nek:

Azt hiszem ez volt életem egyik legemlékezetesebb éjszakája.

A Korona

A Korona című sorozatot 2016-ban mutatták be a Netflixen, a széria pedig azóta is a platform egyik legsikeresebb műsora. A sztori a kezdetektől mutatja be Erzsébet királynő életét, attól a ponttól kezdve, hogy gyermekként ráeszmél, egy napon ő lesz a britek uralkodója. A sorozatot több kritika is érte az események valóságtartalmát illetően, de a forgatókönyvíró, Peter Morgan többször is elmondta, nem akartak teljesen tényszerű sorozatot készíteni.

A Korona ehelyett a királynő uralkodásának történelmi pillanatait dramatizálja egy kicsit túl. A sorozat ennek ellenére több mint zseniális, már csak abban a tekintetben is, hogy a szereplőgárdát folyamatosan cserélik, hogy minél inkább prezentálni tudják a királyi család tagjainak, különösen Erzsébetnek az idősödését. A szériának eddig öt évada érhető el a Netflixen, a hatodik évad premierjéről egyelőre nincsenek konkrét információk, de korábbi híradások szerint még idén ősszel bemutatják.

Elizabeth: The Unseen Queen (Erzsébet: A láthatatlan királynő)

Nem sokkal Erzsébet halála előtt, 2022-ben, a királynő platina jubileumának alkalmából a BBC-n megjelent egy dokumentumfilm, ami az uralkodót egy egészen más oldaláról mutatja be. Az egyórás filmben eddig még soha nem látott felvételek láttak napvilágot a néhai királynőről, olyan házi felvételeket közöltek, amiknek többségét a királyi család tagjai vagy éppen maga Erzsébet készített. A dokuban a csecsemő Erzsébet is feltűnik, amint az édesanyja éppen babakocsiban tolja, de arra is kiérnek, amikor a sajtó tudomást szerzett a Fülöp herceggel való eljegyzéséről. A láthatatlan királynő egyértelműen rávilágít a korona mögött álló nőre és megmutatja, hogy végső soron az uralkodó is csak egy ember.

Kapcsolódó írásaink