Krónika
Pusztítóbbá teheti a rákot a legismertebb vitamin

„Eredményeink szerint az antioxidánsok egy olyan mechanizmust serkentenek, amelynek hatására új erek képződnek a daganatban, ami meglepő, hiszen korábban azt gondoltuk, hogy az antioxidánsok védenek a daganatokkal szemben – nyilatkozta Martin Bergö, a stockholmi Karolinska Intézet Biológiai Tudományok és Táplálkozástan Tanszékének tanára, az Intézet alelnöke és a Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban publikált kutatás vezetője. – Az újonnan képződött erek táplálják a daganatot, így segítik annak növekedését és terjedését.”
Az antioxidánsok semlegesítik az oxigéntartalmú szabadgyököket, amelyek károsíthatják a szervezetet. Az antioxidánsok ezért a táplálékkiegészítők kedvenc összetevői közé tartoznak. Túladagolásuk azonban szintén problémákat okozhat – írják.
A lap arról számolt be, hogy Bergö professzor és kutatócsoportja korábbi munkájuk során kimutatták, hogy az antioxidánsok, például a C- és az E-vitamin a BACH1 nevű fehérje stabilizálásán keresztül felgyorsíthatják a tüdődaganatok növekedését és terjedését. A BACH1 akkor aktiválódik, amikor csökken egy sejtben az oxigén-szabadgyökök mennyisége, ami történhet például úgy, hogy valaki extra mennyiségű antioxidánst visz be a táplálékkal, de úgy is, ha egy daganatban olyan spontán mutációk jelennek meg, amelyek a sejt saját antioxidáns képességét serkentik. A kutatók most bizonyították, hogy a BACH1 aktiválódása beindítja az új erek képződését, tudományos szóval az angiogenezist.