Krónika

Antik kincseket talált egy norvég amatőr régész

A népvándorlás korából származnak

A népvándorlás korából származó antik kincseket talált egy norvég amatőr régész – közölte csütörtökön a norvégiai Stavangeri Egyetem.

Antik kincseket talált egy norvég amatőr régész
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Klebher Vasquez

Erlend Bore a mesés felfedezést a Stavanger városának közelében található Rennesoy szigeten tette augusztusban egy helyi farmer birtokán. Az 51 éves férfi beszámolója szerint hobbiból, hogy többet legyen a szabad levegőn, vett egy fémdetektort, amellyel aztán az 500-as évekből származó kincset találta.

„Eleinte azt gondoltam, hogy csokoládédarabokra bukkantam” – mondta Bore a földkéreggel bevont aranyra utalva.

Kilenc függőt és tíz aranygyöngyöt talált, amelyek összeállítva egy ékes nyakláncot alkotnak, ezenfelül három aranygyűrű is előkerült a földből. Az aranykincs összesen 100 grammot nyom.

„Ez az évszázad aranylelete Norvégiában – lelkendezett Ole Madsen, a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumának vezetője. – Rendkívül ritkának számít, hogy valaki ennyi aranyat találjon egyszerre” – mondta a kutató és felidézte, hogy legutóbb a 19. században volt ilyesmire példa.

A kincs különlegességét adja továbbá a függőkön ábrázolt motívum is. Ez ugyanis az északi népek mitológiájából ismert lófigurát ábrázol. A vésetek Odint mutatják, amint meggyógyítja fia beteg lovát.

Hakon Reiersen régészprofesszor szerint a kincs lelőhelye és a hasonló leletek arra engednek következtetni, hogy valaki vagy az értékeit próbálta meg elrejteni, vagy „az isteneknek szánt áldozati ajándékról lehet szó”.

Sigmund Ohrl, a Stavangeri Egyetem professzorának magyarázata szerint „a lószimbólum betegséget és bajt jelképezett, ugyanakkor reményt a gyógyulásra és az új életre”.

A norvég törvények alapján Bore és a földterület tulajdonosa is jutalomban részesül, ennek összegét azonban még nem állapították meg a helyi hatóságok.

A kincset a tervek szerint a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumában fogják kiállítani.

Kapcsolódó írásaink