Krónika

Vezet Szerbia a kisiklás terén

Kevés híján kétszáz vonat hagyta el a pályáját Szerbiában az elmúlt két és fél évben. Az ország ezzel az adattal eléggé rossz mezőnybe került.

Vezet Szerbia a kisiklás terén
A sínekről lefutott vagonok (képünk illusztráció)
Fotó: Mario Tama / Getty Images via AFP

Szerbiában több vonat siklik ki mint az egész Európai Unióban – írta meg a Szabad Magyar Szó. Mint a cikkben olvasható, az elmúlt két és fél évben összesen 194 efféle eset történt az ország kötött pályás hálózatán. A Srbija Cargo adatai szerint ugyanebben az időszakban az EU területén, azaz összesen tizennyolc államban száznyolcvan vonatkisiklást jegyeztek föl.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a szerbiai helyzet a nemtörődömség, a karbantartás hiánya és a régi szerelvények következménye. Az EU-ban a vonatbaleseteket tekintve egyébként Románia áll az élen évi átlagosan huszonnégy eseménnyel.

Emlékezetes, Szerbiában legutóbb 2022 decemberében Pirot közelében siklott ki egy szerelvény, melynek nyomán a megsérült vagonokból húsz tonna ammónium szivárgott ki. A környékbeli lakosságot ki kellett telepíteni, ötven ember került kórházba, ketten pedig meghaltak. Mint utóbb kiviláglott, a balesetet a régi sínek okozták.

Kapcsolódó írásaink