Krónika

Földönkívüli űrhajó csapódhatott az óceánba

Valóban a Naprendszeren kívülről származhatnak azok a rejtélyes maradványok, amelyeket Pápua Új-Guinea partjainál találtak. Azt azonban továbbra sem tudni, meteorból vagy földönkívüli űrjárműből származnak-e a különös formájú gömbök – számolt be az Origo.

Földönkívüli űrhajó csapódhatott az óceánba
A Pentagon 2012-ben leállította UFO-programját, de ma is megvizsgálják az azonosítatlan repülő tárgyakról szóló bejelentéseket
Fotó: AFP/Science Photo Library/KTS Design

A feltételezett meteor – amelyet először az amerikai kormány műholdjai észleltek – 2014-ben semmisült meg a Csendes-óceán felett, és darabjai szétszóródtak a vízben. A CNEOS 2014–01–08 (vagy egyszerűbben IM1) besorolású, ún. bolida sebessége szokatlannak számított, ezért hamar a figyelem középpontjába került, többen kilőtt rakétának gondolták, sőt, egyes kutatók – például Avi Loeb, a Harvard Egyetem neves csillagásza – egyenesen azt állítják, hogy földönkívüli technológia maradványai pihennek az óceán fenekén – írják.

A lap szerint a Galileo-projekt részeként expedíciót indítottak a maradványok felkutatására. Erős ritkaföldfém mágnesek segítségével több száz, 0,05–1,3 milliméter átmérőjű, apró gömböt találtak 2 kilométer mélyen a tengeri üledékben, a Manus-szigettől mintegy 85 kilométerre északra.

A Harvard Egyetem kutatói 57 mintát elemeztek kémiailag, és azt találták, hogy ezek közül néhány a felépítése alapján nagy valószínűséggel nem a Naprendszerből származik. Szinte minden jel arra utal, hogy az im1 a légkörbe lépés előtt keresztülhaladt a csillagközi téren – írták

Ez egy történelmi felfedezés, most először került az emberiség kezébe csillagközi objektumból származó anyag. Rendkívül elégedett vagyok a szigorú szempontok alapján végzett tudományos elemzés eredményével„” – mondta Charles Hoskinson amerikai vállalkozó, aki segített finanszírozni a meteor maradványait felkutató expedíciót.

Kapcsolódó írásaink