Krónika

Egyedül találna megoldást a vízpótlásra Ausztria

Megy az ötletelés a határ túlfelén is

Ausztria eddig hazánkkal közösen próbált megoldást találni a Fertő-tó vízpótlásának kérdésre, de most úgy tűnik, saját kezébe veszi az ügyet. Magyarországnak jelenleg nincs pénze a projektre, de a költségeket elnézve Bécs is erősen hezitál.

Egyedül találna megoldást a vízpótlásra Ausztria
Látszólag minden rendben, de a valóság az, hogy kevés a víz a Fertő-tóban
Fotó: Helmut Fohringer / APA via AFP

Eredetileg a Mosoni-Duna elterelésével és meghosszabbításával akarták megoldani a Fertő-tó vízpótlását, de ez a terv sajnos dugába dőlt – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) keddi, magyar nyelvű adásában. Mint az összeállításból kiviláglik, hazánk – melynek jelenleg nincs pénze a projektre – még nem fogadta el az időközi finanszírozásra vonatkozó bécsi ajánlatot, sőt további tanulmányokat akar végezni. Ezzel szemben Burgenland a gyors intézkedésekre törekszik.

Felvetődött, hogy a Mosoni-Duna helyett Alsó-Ausztriából nyerjék a vízutánpótlást – hangoztatta az ORF-nek Christian Sailer. A Fertő-tó munkacsoport vezetője szerint Burgenland mezőgazdaságának is hasznára válna egy „házon belüli”' megoldás. A tervek szerint másodpercenként átlagosan egy köbméter vizet vezetnének a tóba, ami évente mintegy harminchárom millió köbméternek felelne meg. A számítások szerint ezzel a lépéssel esztendőnként tíz-tizenkét centiméterrel emelkedhetne a Fertő-tó szintje.

A tó jelenlegi állapota egyébként kielégítő. A vízszint most 115,08 méterrel az Adriai-tenger felett van, kereken tizenöt centiméterrel magasabban, mint 2022-ben. Fontos megjegyezni, a pótlás kérdése erősen foglalkoztatja Ausztriát, de a költségeket látva Bécs is erősen hezitál. Ezért próbáltak és próbálnak jelenleg is megegyezni Budapesttel az anyagiakról.

Kapcsolódó írásaink