Krónika

Szinte mindennapos a fegyverropogás a déli határnál

Migrációs nyomás

24 óra alatt több mint 1000 migráns próbált illegálisan bejutni az országba. A nyomás nő, ez a rendőrség összesítéséből is jól látszik. Egy hét alatt már csaknem hatezren akartak átszökni a kerítésen. Míg a magyar rendőrök minden megtesznek azért, hogy megállítsák őket, a szerb oldalon folyamatosak az összecsapások a bevándorlók között – írja a Hirado.hu.

Szinte mindennapos a fegyverropogás a déli határnál
Fotó: NorthFoto

A fák tövében, az utcákon és a befogadótábor kerítése mentén is migránsokat lehet látni a Belgrádhoz közeli Obrenovácon. A központban már nem mindenkinek jut hely. Sokan a környéken alakítanak ki maguknak ideiglenes táborhelyet.

Az illegális bevándorlók Nyugat-Európa felé tartanak, és azt mondják ebben senki sem tudja megakadályozni őket. Több ezer eurót fizetnek az embercsempészeknek, hogy elérjék a céljukat.

„Törökországtól Szerbiáig háromezer euróba kerül az út. Az ügynök Afganisztánban kínálta fel a lehetőséget. Telefonon jelentkezik nekünk” – mondta egy afgán migráns.

Eldobált ruhák és rengeteg szemét. Hasonló a helyzet a magyar határ közelében is. A szabadkai befogadótábor környéke is tele van migránsokkal, akik rendszeresen elindulnak a magyar kerítés felé.

A migránsoknál fegyver is van. Ezt pedig használják is. A környéken élők szerint az összetűzések folyamatosak. Legutóbb szerdán este ropogtak a fegyverek, de a helyiek azt mondják, már szinte minden nap megtörténik.

„Hajnali fél hat tájékában hét-nyolc lövést is lehetett hallani. Ez az elmúlt időszakra jellemző” – mondta egy helyi lakos.

A bevándorlók egyre többen vannak és egyre agresszívebbek. A próbálkozók száma is nő. A legtöbben még a rossz idő megérkezése előtt szeretnének eljutni a célországig.

A rendőrség összesítése szerint az elmúlt öt hét során folyamatosan nőtt a határsértők száma. Csak szerdán több mint ezren próbálkoztak, de embercsempészekkel is volt dolguk a rendőröknek.

Az érkezők között vannak harcedzett férfiak, akik korábban Afganisztánban szolgáltak. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint ennek óriási a biztonsági kockázata.

Horváth József azt mondta: A határ menti településeken élőknek nem tanácsos felvenni velük a küzdelmet. Sokkal inkább a rendvédelmi szerveknek kellene hatékonyabban fellépniük.

„Egy olyan férfi, aki mondjunk végigharcolta Afganisztánt, az afgán különleges erőknél szolgált, hallottuk azt, hogy egy afgán tábornok is itt volt már, és őt külön testőrség védte – ez mind-mind arra utal, hogy itt nem egyszerűen két férfi között van egy nézeteltérés, amit majd lerendezünk, hanem egyenlőtlen küzdelem, aminek a végén csak a polgári lakosság húzhatja a rövidebbet” – fogalmazott Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Hozzátette: Szerbiában már a csendőrség különleges egységeit vetik be, hogyha be kell menni az erdős területekre összegyűjteni a migránsokat. A szerb rendőri egységek erre már nem alkalmasak. Ez pedig jól mutatja a helyzet súlyosságát.

Kapcsolódó írásaink