Krónika

Az átlagnál melegebb és csapadékosabb volt az augusztus

A mostaninál forróbb augusztus vége csak 1992-ben volt a 20. század eleje óta

Az átlagnál 1 Celsius-fokkal melegebb volt az idei nyár utolsó hónapja, és országos átlagban 75,3 milliméter eső esett, ami 26 százalékkal haladja meg az átlagot – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán péntek délután közzétett elemzésből.

Az átlagnál melegebb és csapadékosabb volt az augusztus
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Bruno de Hogues

Azt írták: az idei augusztus középhőmérséklete országos átlagban 22,1 Celsius-fok volt, ami 1,0 fokkal haladja meg az 1991–2020 közötti évek átlagát, és a 12. legmagasabb augusztusi érték 1901 óta.

Hozzátették: a hónap első fele még csaknem 2 fokkal hűvösebb volt a szokásosnál, majd az augusztus második felét tartós hőség jellemezte.

A mostaninál forróbb augusztus vége csak 1992-ben volt a 20. század eleje óta. Az Alföldön többfelé meghaladta a 23 fokot, másutt síkvidéken általában 21 és 23 fok között alakult a havi középhőmérséklet; 20 fok alatti érték csak hegyvidékeken fordult elő – írták.

Az augusztusi csapadék az eddig beérkezett adatok alapján országos átlagban 75,3 milliméter volt, ami 26 százalékkal meghaladja az éghajlati normált, az 59,5 millimétert.

Hozzáfűzték, a csapadék mennyiségében az ország egyes részei között jelentős különbségek alakultak ki, a legcsapadékosabb helyeken, például a nyugati és északi országrészben 150 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak, míg a legszárazabb térségekben – például az Alföld délkeleti részén – többfelé 40 milliméter alatt alakult az augusztusi csapadékösszeg.

Kapcsolódó írásaink