Krónika

Izland ismét engedélyezte a bálnavadászatot, de szigorúbb feltételekkel

Az állatvédők tiltakoznak

Többhetes szünet után, a korábbinál szigorúbb feltételek mellett ismét engedélyezik a bálnavadászatot Izlandon – jelentette be csütörtökön az élelmezési és halászati minisztérium.

Izland ismét engedélyezte a bálnavadászatot, de szigorúbb feltételekkel
Képünk illusztráció
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A szigetország kormánya június 20-án, röviddel az idei bálnavadászati szezon kezdete előtt jelentette be a tevékenység felfüggesztését a nyár végéig állatvédelmi megfontolásból. A minisztérium akkor szakértői testületet kért fel annak megállapítására, hogy a bálnavadászat gyakorlata összeegyeztethető-e az állatvédelmi jogszabályokkal.

Svandís Svavarsdóttir élelmezési és halászati miniszter azzal indokolta a lépést, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tengeri emlősök vadászata összeegyeztethető-e az állatjóléttel. Az izlandi állategészségügyi hatóság vizsgálati jelentése szerint az állatok leölése a tavalyi szezonban az engedélyezettnél hosszabb ideig tartott.

A szakértői testület véleménye szerint a nagy bálnák vadászatában a módszerek megváltoztatásával, a követelmények szigorításával, az alkalmazott eszközök és a gyakorlat szigorúbb felügyeletével „magasabb szinten biztosítani lehet az állatok védelmét”.

A minisztérium részletes és szigorú rendeletet fog kibocsátani az alkalmazható felszerelésekre és a vadászati gyakorlat felügyeletére vonatkozóan.

A bejelentés értelmében az izlandi bálnavadászok péntektől megkezdhetik az állatok vadászatát. A tengeri emlősök vadászatára vonatkozó engedély az év végéig érvényes.

Állatvédő szervezetek felemelték a hangjukat a bálnavadászat ismételt engedélyezése ellen Izlandon. „Mélységesen csalódottak vagyunk az izlandi kormány azon döntése miatt, hogy az ideiglenes leállítás után ismét engedélyezi a bálnavadászatot” – mondta Astrid Fuchs, a WDC bálna- és delfinvédő szervezet munkatársa. „A bálnavadászat soha nem lehet humánus. Addig fogunk küzdeni, amíg a kegyetlen öldöklésnek véget nem vetünk” – mondta.

Kapcsolódó írásaink