Krónika

Miért visel egy skót szobor közlekedési bóját a fején immár 40 éve?

Ez nem angol humor, hanem skót vicc, ami a '80-as évekből származik, és mai napig ápolják

A Glasgowban található Gallery of Modern Art (GoMA) előtt álló lovasszobor folyamatosan extra tökfödőt kap – írja a foldjaro.hu.

Miért visel egy skót szobor közlekedési bóját a fején immár 40 éve?
A Glasgowban található Gallery of Modern Art (GoMA) előtt álló lovasszobor folyamatosan extra tökfödőt kap
Fotó: NorthFoto

Duke of Wellington: ő volt Arthur Wellesley, politikus, angol–ír katona, a napóleoni háborúk kiemelt vezéralakja. Mi több, ő volt, aki Waterloonál legyőzte Napóleont. Szinte megszámlálhatatlan szobrot emeltek a tiszteletére, Londontól Gibraltárig, és domináns, hogy lován, Koppenhágán ábrázolják őt. Így van ez a skót Glasgowban is, ami egyáltalán nem csak a hajóiparáról és kikötőjéről híres. Épített emlékeiről és művészeti életéről is megismerszik, valamint Wellington hercegének lovasszobra is kiemelt figyelmet kap. De miért ilyen extra egy bronzból készült, klasszikus stílusú szobor?

1844-ben állították fel, a mű Carlo Marochetti munkája, és egészen a ’80-as évekig egy szimplán szép és tekintélyt parancsoló nevezetességként tekintettek rá, büszke volt rá a város, ahogy az lenni szokott. Igen ám, de valamikor a ’80-as években egy vicces kedvű járókelő, valószínűleg az éj leple alatt, felmászott a szoborra, és egy műanyag közlekedési bóját nyomott a fejébe. Pontosan azt a neonnarancs–fehér holmit, amit az utcákon látni. Senki sem tudja, hogy ki volt ez a „divattervező”, de aznap elkezdődött valami. Valami egészen vicces hagyományőrzés, amit hiába próbáltak már kiirtani, nem sikerült.

Amint a városvezetés leszedi, szinte azonnal egy új bója kerül a helyére. 2013-ban Glasgow elöljárói úgy határoztak, hogy egyszerűen megmagasítják a szobrot tartó talapzatot, hogy nehéz legyen a feljutás a kobakhoz, sőt megmászhatatlanná akarták tenni. De Glasgow népe „fellázadt”, és különböző petíciókat írtak alá, hogy még véletlenül se alakítsák át a szobrot, a különös kalpag már hozzátartozik a városképhez! Azzal érveltek a vezetők, hogy egy kiszállás a bója levételére 100 fontba kerül a városnak, ami évente körülbelül 10 000 fontra rúg (majdnem 4,5 millió forintnyi összeg), illetve a szobor állagmegőrzése miatt is aggodalmaskodtak. Mégis, győzött a népakarat, maradt a bója!

Mi több, ahogy a brüsszeli Manneken Pis is különböző ruhákat kap, úgy változik sokszor, úgy reagál a világra ez a szobor is. A Brexit napján a kilépést ellenzők például uniószászló-mintás bóját tettek a szobor fejére, de a covid idején természetesen maszkot viselt a hadvezér és a bója is, de kiállt már Ukrajna mellett is, kék–sárga színekkel.

Glasgow büszke erre a humoros gegre, amit a Lonely Planet 2011-ben beválasztott a „világ 10 legbizarrabb emlékműve” közé, továbbá Banksy, a híres arcnélküli street art-művész is szívből imádja, az Egyesült Királyság legkedvesebb művészeti alkotásának hívja.

Kapcsolódó írásaink