Krónika

Erdőtüzek sújtják az üdülővárost

Több száz tűzoltó próbálja eloltani a lángokat Oroszország fekete-tengeri városánál, Gelendzsiknél, az ország egyik legnépszerűbb üdülőterületén – közölte szerdán a település polgármestere.

Erdőtüzek sújtják az üdülővárost
Képünk illusztráció
Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Alekszej Bogogyisztov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy 441 embert, több mint 80 járművet, valamint tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket vetettek be a 118 hektárnyi területen tomboló erdőtüzek megfékezésére.

Előző nap a helyi közigazgatás arra kérte a lakosokat, hogy önkéntesként segítsenek a mentőszolgálatoknak. Az interneten terjedő felvételeken a város feletti erdős dombok lángban állnak.

A tűz nem érinti a lakó- és üdülőövezetet, a turistákat és a helyi lakosokat nem fenyegeti veszély – közölte Ilja Umanszkij, az Orosz Utazási Szövetség (RSZT) elnöke a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

„A tűz nem az üdülőövezetben keletkezett, egy hegygerinc áll lángokban. Az üdülőterületről látható, de elég messze van a lakott területtől, még inkább az üdülőzónától. Nem fenyegeti közvetlenül a helyi lakosok és nyaralók életét vagy egészségét. Nem fenyegeti az üdülési szezont és az üdülést Gelendzsikben” – mondta.

Umanszkij a tűz gyors felszámolására számít. Az oltásban két Mi-8-as helikopter és két Be-200-as kétéltű repülőgép vesz részt.

Oroszország párás fekete-tengeri partvidékén ritkák az erdőtüzek, de Európa nagy részén a nyáron több hőhullám is tombolt, ami a kontinens egészén tüzeket okozott.

Kapcsolódó írásaink