Krónika
Mikrochipet tesznek a világ egyik legnépszerűbb sajtjába
Valódi parmezánt csak Észak-Olaszország néhány régiójában lehet előállítani

A híres olasz parmigiano reggiano az egyetlen olyan sajt, amelyet Európában hivatalosan parmezánnak lehet nevezni. A középkorig visszavezethető történettel rendelkező sajt 1996-ban kapta meg az EU által elismert, oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) – írja a lap.
Ennek értelmében a valódi parmezánt csak Észak-Olaszország néhány régiójában lehet előállítani, beleértve Parma és Reggio Emilia tartományokat. A szabályok szerint az átlagosan 40 kilogrammos sajtkorongokat legalább 12 hónapig kell érlelni, majd az előállítás után két évvel szakértők ellenőrzik a sajtokat, hogy garantálják a magas minőséget – írják.
A Parmigiano Reggiano Consortium (PRC) nevű iparági szervezet becslései szerint. A hamisított parmezánok piacának éves mérete eléri az 1,6 milliárd eurós szintet, szemben az eredeti parmezánok 2,9 milliárd eurós piacával – ez utóbbi adat tavalyi, egyben rekorderős évet jelzett a parmezán piacán – számoltak be.