Krónika

Átnevelésre küldték Jordan Petersont – véleménye miatt került bajba a sztárpszichológus

Kifejtette ugyanis politikai véleményét

A kanadai bíróság kimondta: Jordan Peterson kötelezhető egy „közösségimédia-oktatáson” való részvételre. A szerző ellen internetes posztjai miatt nyújtottak be panaszokat. A pszichológus kijelentette: csak a politikai véleményét fejtette ki, amelyhez elvileg joga van – számolt be a Mandiner.

Átnevelésre küldték Jordan Petersont – véleménye miatt került bajba a sztárpszichológus
Jordan Peterson
Fotó: Facebook/Dr. Jordan B. Peterson

Idén januárban egy cikkben írta meg Jordan B. Peterson: az a szakmai kollégium, amely az Ontario tartományban praktizáló pszichológusokat felügyeli, több panaszra hivatkozva „közösségimédia-oktatásra” akarja küldeni őt. A világszerte ismert pszichológus és népszerű szerző elleni panaszok elsősorban X- (korábban Twitter-) posztjait érintették – írták.

A kifogásolt bejegyzések között van több, Justin Trudeau-t és más kanadai politikusokat célzó kritika is.

A portál szerint egy feljelentőnek a szerző kemény hangvételű genderideológia-kritikája sem tetszett. A felsorolt bejegyzések mellett még megtalálható a listán Peterson podcastfelvétele Joe Rogannel, amelyben többek között a klímaapokalipszissel való riogatást támadta.

Peterson egy interjúban elmondta: „A panaszok abszurditása nem csak a tartalmukban rejlik.”

A legmeglepőbb bennük: nem is korábbi betegei nyújtották be őket.

A Fox News leírása szerint a kollégium úgy döntött: a bejegyzések „szakmai kötelességszegésnek” minősülnek, ezért Petersonnak részt kell vennie egy „közösségimédia-oktatáson”, vagy szembe kell néznie pszichológusi engedélye felfüggesztésével.

A lap szerint a döntés azért is volt szokatlan, mert Peterson 2017 óta nem praktizál klinikai pszichológusként.

A népszerű szerző a bíróságtól kérte az Ontario College of Psychologists (Ontariói Pszcihológusok Szakmai Kollégiuma) döntésének a felülvizsgálatát, azonban a bírók szerdán helybenhagyták a kollégium határozatát – írták.

Az ontariói Superior Court of Justice (Felsőbb Bíróság) a következőt mondta ki:

„Amikor egyes személyek csatlakoznak egy szabályozott szakmához, akkor nem veszítik el a véleménynyilvánítás szabadságához való, a Chartában rögzített jogukat. Ugyanakkor kötelezettségeket vállalnak, és be kell tartaniuk a szabályozó testületük előírásait, amelyek korlátozhatják a véleménynyilvánítási szabadságukat.”

Kapcsolódó írásaink