Krónika

A Nemzetközi Vöröskereszt csomagot kapott 3,7 kilogramm aranyrúddal

Az aranyrudak tulajdonosát nem sikerült azonosítani

Megkapta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) azt a csomagot, amelyet még 2019-ben találtak egy vonaton a szervezetnek címezve, és amely több mint 3,7 kilogramm összsúlyú, 120 aranyrudat tartalmazott.

A Nemzetközi Vöröskereszt csomagot kapott 3,7 kilogramm aranyrúddal
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/David Gray

2019 októberében a St. Gallenből Luzernbe tartó vonat egyik kocsijában a kalauz egy fehér csomagot talált, amelynek címzettje az ICRC volt. A csomagban 3,732 kilogramm össztömegű, 120 darab aranyrúd volt, amelyeket egyedi jellel és sorszámmal jelöltek meg – írta friss közleményében az luzerni ügyészség.

A közlemény szerint az alapos vizsgálat ellenére „az aranyrudak tulajdonosát nem sikerült azonosítani”, és „még a kantoni újságban megjelent hirdetés sem segített megtalálni a tulajdonost”. A nyomozók nem találtak arra utaló jelet sem, hogy a csomag tartalma „egy esetleges vagyon elleni bűncselekményhez kapcsolódna”. „Így a luzerni ügyészség abból indul ki, hogy nem történt bűncselekmény. Az ügy lezárult” – áll a közleményben. Mivel az arany az ICRC-nek címzett csomagban volt, „feltehető, hogy az ismeretlen tulajdonos az aranyat ennek a szervezetnek akarta átadni, így az az ICRC-hez került mint eredeti címzetthez”.

Az RTS svájci műsorszolgáltató szombati beszámolója szerint a genfi székhelyű ICRC köszönetét fejezte ki „e nagylelkű hozzájárulásért” a szervezet tevékenységéhez, egyúttal megjegyezve, hogy adományok esetében „inkább a klasszikusabb módszereket részesíti előnyben”. A Vöröskereszt hozzátette: az adomány hozzájárul az ICRC tevékenységéhez világszerte abban, hogy segítsen a háborúk és erőszak áldozatain.

Az 1866-ban alapított ICRC finanszírozási gondokkal küzd, a szervezet genfi központja májusban azt közölte, hogy mintegy 1800 alkalmazottjától kénytelen megválni, 350 irodájából pedig 26-ot bezár.

Kapcsolódó írásaink