Krónika

Már 79 embert tartóztattak le a görögországi erdőtüzek miatt

Emberek ezrei kényszerültek menekülni a Görögországban pusztító tüzek elől

Vizsgálták az erdőtüzek okait, beleértve a lehetséges szervezett bűnözői tevékenységet is. A héten 79 embert tartóztattak le erdőtüzek okozása miatt. A gyújtogatók többször is megpróbáltak újabb tüzeket gyújtani – írja az origo.hu.

Már 79 embert tartóztattak le a görögországi erdőtüzek miatt
Fotó: NorthFoto

Vaszilisz Kikíliasz védelmi miniszter elmondta, hogy a gyújtogatók többször is megpróbáltak újabb tüzeket gyújtani az Athéntól északnyugatra fekvő Parnitha hegyen.

„Bűnt követtek el hazájuk ellen. Ezt nem ússzák meg, meg fogjuk találni önöket." – mondta a miniszter.

A banda által gyújtott tüzek erdőket, vagyontárgyakat és mindenekelőtt emberi életeket fenyegettek.

Görögországban gyakoriak a nyári erdőtüzek.

A tudósok a szélsőséges időjárási események, köztük a hőhullámok gyakoribbá és intenzívebbé válását az éghajlatváltozással hozzák összefüggésbe.

Pavlos Marinakis kormányszóvivő elmondta, hogy az erdőtüzekkel kapcsolatos 140 letartóztatásból 79 gyújtogatással kapcsolatos. Görögország-szerte több száz tűzoltó küzd a halálos erdőtüzekkel.

Janez Lenarcic európai biztos szerint a szombaton Alexandroupolis kikötőváros közelében kitört nagy tűzfront az EU eddigi legnagyobb tűzvészévé vált.

A védelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy az ország a legrosszabb nyáron van túl azóta, hogy 2009-ben bevezették a tűzveszélytérképeket – írta a BBC.

Csak a múlt hónapban több ezer ember kényszerült menekülni a görögországi Rodosz szigetén pusztító tüzek elől, miután ott és az ország más részein is erdőtüzek törtek ki.

Eközben az Athén melletti Parnitha hegyen a fővárossal szomszédos erdőben tombolnak a tüzek, amelyek egy nemzeti parkot fenyegetnek.

Kapcsolódó írásaink