Krónika

A mozgó járműből ugrott ki a migránsokkal zsúfolt furgont vezető embercsempész

A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt egy román férfival szemben – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

A mozgó járműből ugrott ki a migránsokkal zsúfolt furgont vezető embercsempész
Képünk illusztráció
Fotó: Police.hu

Az embercsempész azért, hogy a rendőrök elől elmeneküljön, a forgalommal szemben hajtott fel az M5-ös autópályára, majd a mozgó gépjárműből a lehajtó sávban kiugrott. Az irányítás nélkül maradt furgon pedig, 17 emberrel a rakterében, a forgalommal szemben begurult az autópályára.

A vádirat szerint a román férfi 2023. március 31-én, a szerb–magyar államhatár közelében 17 fő, Magyarországra illegálisan belépő külföldi állampolgárt vett fel az általa vezetett kisteherautóba. A férfi azért, hogy őket Magyarország területén átszállítsa, elindult velük az M5-ös autópályán Budapest irányába.

Lajosmizse közelében a férfit a rendőrök meg akarták állítani, ő azonban a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, menekülni kezdett, és nyomában a rendőrökkel lehajtott az autópályáról. A vádlott ezt követően a gépjárművel megfordult, majd elindult a forgalommal szemben az autópályára. A férfi a mozgásban lévő gépjárműből kiugrott és megpróbált elfutni, az irányítás nélkül maradt furgon a forgalommal szemben begurult az autópályára, és ott a szalagkorlátnak ütközve állt meg. A manőverével a vádlott a csempészett személyek mellett az autópályán közlekedők életét és testi épségét is közvetlen veszélynek tette ki. A balesetben személyi sérülés nem történt.

A gépkocsi raktérének térfogata a 17 személynek rendkívül szűk volt, az rosszul szellőzött, ott sem ülések, sem biztonsági övek nem voltak, emiatt a szállítás a migráns személyeknek jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt.

Az ügyészség a férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja, ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és kiutasítás kiszabását indítványozza. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink