Krónika

Több mint hatvan kórházi beteget kellett egy tengeri kompra menekíteni a görögországi erdőtüzek miatt

Több mint hatvan kórházi beteget kellett egy tengeri kompra menekíteni kedden reggel a Görögország északkeleti részén, a török határ közelében fekvő Alekszandrúpolisz kikötővárosában négy napja tomboló erdőtűz miatt – közölte a helyi tűzoltóság.

Több mint hatvan kórházi beteget kellett egy tengeri kompra menekíteni a görögországi erdőtüzek miatt
Több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a város közelében szombaton felcsapott lángokat
Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Koutsokostas

A hatóságok szerint 65 beteget a városi egyetemi kórházból kerekesszéken és hordágyakon evakuáltak a kikötőben horgonyzó tengeri kompra, amelyet azonnal tábori kórházzá alakítottak.

Az idős betegek a hajóétterem padlóján szétszórt matracokon feküdtek, az ápolók hordágyakon fekvő betegeket láttak el, egy kanapén ülő férfi pedig saját infúzióját tartotta a kezében.

Több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a város közelében szombaton felcsapott lángokat, amelyek a viharos erejű, forró szél miatt gyorsan szétterjedtek, füstfelhővel borítva be a várost, és élénk vörösre festve az éjszakai égboltot. A rendőrség hétfő éjszakai tájékoztatása szerint a közeli, határ menti Lefkimmi település mellett vélhetően egy migráns holttestét találták meg egy leégett erdőben.

A szomszédos Mákri üdülőváros strandjáról további 14 embert mentett ki a parti őrség hajója.

Az Alekszandrúpolisztól 150 kilométerre nyugatra fekvő Kavála térségében pedig két tűzoltót kórházba kellett szállítani, miután sérüléseket szenvedtek a Dialekto falu házait fenyegető erdőtüzek oltása során. A görög–török határ menti Évrosz régióban több település lakóit evakuálták, miután a hatóságok arra figyelmeztettek: magas a kockázata, hogy a következő napokban újabb erdőtüzek keletkeznek a térségben.

„Rendkívüli időjárási körülmények között, viharos erejű szélben, óriási erőfeszítéseket teszünk, hogy országszerte több tucat erdőtüzet megfékezzünk” – fogalmazott Joannisz Artopiosz tűzoltósági szóvivő hétfőn éjjel.

Az Athéntól északra fekvő Évia szigetén, a fővárostól északnyugatra elterülő Boiótia régióban, valamint az égei-tengeri Kikládokhoz tartozó Kithnosz szigetén szintén több erdő- és bozóttűz pusztít jelenleg is.

Kapcsolódó írásaink