Krónika

Kutyák és macskák is segítenek az ukránoknak a háborúban

Az ukrán posta bélyegeket nyomtatott a kutya hőssel, akit Volodimir Zelenszkij elnök „odaadó szolgálatáért” kitüntetéssel jutalmazott

Az adománygyűjtéstől a robbanószerek felderítéséig sok mindenben szerepet vállalnak az állatok – írta meg a Blikk.

Kutyák és macskák is segítenek az ukránoknak a háborúban
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

Egyebek mellett Patron, az aknakereső kutya is közéjük tartozik. Ő az ukrán állami vészhelyzeti szolgálatnak dolgozik. Ez egy segélyszolgálat, de az eb aknamentesítő képességei és lefegyverző karizmája is több százezer követőt szerzett már neki az interneten – írja a BBC.

Objektum doboz

Patron közösségi oldalán reményt, inspirációt és tanácsokat is ad a háború borzalmaival szembesülő ukránoknak.

„A remény számít. Reméljük, hogy ennek hamarosan vége lesz. Reméljük, hogy a győzelem közel van. Reméljük, hogy többé nem ölnek meg embereket. Néha a remény az egyetlen, amink van” – olvasható az egyik bejegyzésében.

Patron egyébként egy rajzfilmsorozatban is szerepel, amely gyerekeket oktat a fel nem robbant lőszerek jelentette veszélyekről.

Munkája során Patron számos előkelőséggel és hírességgel találkozott Kijevben, egyebek mellett a Gyűrűk Ura sztárjával, Orlando Bloommal, Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is.

Az ukrán posta pedig bélyegeket nyomtatott a kutya hőssel, akit Volodimir Zelenszkij elnök „odaadó szolgálatáért” kitüntetéssel jutalmazott.

Adománygyűjtő macska

Sztyepan, a macska Saltivkából származik, ez Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak az egyik kerülete, az a város, amely eddig szinte a legnagyobb rombolást szenvedte el az orosz–ukrán háborúban.

A háború előtt Stepan egy nagyon kedves és szeretett cica volt a neten, de Oroszország inváziója óta az Instagram-fiókja többet kínál puszta képeknél, ugyanis elkezdte kommentálni a háborút.

„Mindannyian átalakultunk lelkileg, miután láttuk, hogy valójában milyen is ez az »orosz világ«” - mondja Stepan gazdája, Anna a BBC-nek.

Stepannak mára 1,3 millió követője van Instagramon, népszerűségét a háborúban szenvedő állatok megsegítésére használta fel. Tavaly csaknem 15 ezer eurót segített összegyűjteni, amelyet élelmiszerre, gyógyszerre és egyéb ellátásra költöttek.

A dél-ukrajnai Kahovka-gát júniusi lerombolása után ő segített összegyűjteni pénzt és adományokat, hogy az elárasztott területekről kimentsék a bajba jutott állatokat.

Kapcsolódó írásaink

Támad a nyest?

ĀCsupán akkor gondolunk rá, hogy nyest lehet a ház körül, amikor szembe találjuk magunkat az általa okozott károkkal