Krónika

Marokkó feltartóztatott több mint hetven szenegáli migránst

A marokkói tengerészet feltartóztatott egy összetákolt hajóban utazó 75 szenegáli migránst a nyugat-szaharai Dakhlával egy vonalban, az Atlanti-óceánon – közölte pénteken egy marokkói katonai forrás.

Marokkó feltartóztatott több mint hetven szenegáli migránst
Képünk illusztráció
Fotó: AFP /Fethi Belaid

A migránsok a lélekvesztővel augusztus 12-én indultak el a szenegáli partokról, és a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre akartak eljutni – mondta el a MAP marokkói hírügynökség által idézett, nem megnevezett forrás. Hozzátette, hogy a kimentett migránsok „elsősegélyben részesültek, mielőtt átadták őket a rendőrségnek a hatályos adminisztratív eljárások lefolytatása érdekében”.

Az AFP hírügynökség számvetése szerint ezekkel a migránsokkal legalább 328-ra nőtt az augusztus 8. óta a marokkói partoknál feltartóztatott, Fekete-Afrikából elindult migránsok száma. A marokkói parti őrség múlt szombaton tartóztatott fel egy Dakhla közelében zátonyra futott hajót, amely 130 szenegáli migránst szállított. Augusztus 7-én pedig a nyugat-szaharai Guerguerat (al-Karkarát) településnél bukkant a parti őrség hajótörést szenvedett szenegáli migránsokra, akik közül öt már életét vesztette, de 189-et meg tudtak menteni. Július közepén 13 szenegáli vesztette életét, amikor kenujuk elsüllyedt Marokkó partjainál – emlékeztetett a francia hírügynökség.

A marokkói hatóságok a migránsokat általában visszatoloncolják Szenegálba. A Fekete-Afrikából induló migránsok fő úticélja a Kanári-szigetek, amely számukra „Európa kapuja” az Atlanti-óceánon.

Kapcsolódó írásaink