Krónika

Kikerülték és magára hagyták a haldokló serpát: vizsgálat indul a pakisztáni tragédia ügyében

Mohammad Hasszant az állítások szerint több tucat hegymászó kerülte ki segítségnyújtás nélkül – olvasható a Mandiner.hu-n.

Kikerülték és magára hagyták a haldokló serpát: vizsgálat indul a pakisztáni tragédia ügyében
Mohammad Hasszant az állítások szerint több tucat hegymászó kerülte ki segítségnyújtás nélkül.
Fotó: Twitter

Vizsgálatot indítanak a pakisztáni K2 csúcsa alatt történt tragédia miatt, amely során meghalt egy 27 éves serpa – idézte a Sky News Karrar Haidrit, a Pakisztáni Hegymászó Klub titkárát. Elhangzott, hogy a vizsgálat célja:

kiderüljön, mi is történt pontosan július 27-án a világ második legmagasabb hegycsúcsa alatt.

A lap emlékeztetett, hogy aznap körülbelül száz ember jutott fel a pakisztáni magaslatra, köztük az a Kristin Harila is. A norvég hegymászónő ezzel rekordot döntött, három hónap és egy nap alatt mászta meg a világ összes nyolcezres csúcsát. Eredményeit a hegymászóközösség ugyanakkor vegyes érzelmekkel fogadta, mert Harila a korábbi rekorderhez, Nimsdai Purjához hasonlóan komoly asszisztenciával, helikopteres segítséggel és pótlólagos oxigénnel mászott.

Emellett a csúcssikert beárnyékolta az a hír, mely szerint

a csúcsra vezető úton kikerültek és magára hagytak egy haldokló teherhordót, aki később életét vesztette.

Pedig a szemtanúk szerint menthető állapotban volt.

Harila tagad

Egy felvétel is körbejárta a közösségi médiát, amelyen az látható, hogy a 27 éves Mohammad Hasszant, aki 150 méterrel a csúcs alatt zuhant néhány métert, a hegymászók sorra átlépik, ahelyett, hogy segítenének neki. A norvég hegymászónő ugyanakkor tagadta a vádakat, sőt, azt állította,

órákig próbálták megmenteni a serpa életét.

A vonatkozó felvételt alább tekinthetik meg:

Objektum doboz

A Sky News hozzátette, a vizsgálatban nagy segítség lesz az, hogy Philip Flämig operatőr drónfelvételeket készített a helyszínen, amelyen Flämig szerint egyértelműen látszik, hogy legalább ötven hegymászó lépett át a tehetetlen serpán.

Kapcsolódó írásaink

Népszavazás Lengyelországban

ĀÁllami vállalatok sorsa, nyugdíjkorhatár és migrációs paktum – ezekben a témában mondhatják el a véleményüket a lengyelek