Krónika

A rekordot választotta az életmentés helyett?

A 37 éves Harila július 27-én mászta meg a K2-t, alig több mint három hónap alatt a tizennegyedik s egyben utolsó nyolcezresét – ez abszolút gyorsasági rekord, csakhogy azon a napon történt egy baleset a csúcs alatt. A norvég csapata tudott róla, de két osztrák hegymászó állítása szerint senki sem akarta a mentéssel kockára tenni a kitűzött célt.

A rekordot választotta az életmentés helyett?
Kristin Harila
Fotó: AFP / AAMIR QURESHI

A Telegrpah beszámolója szerint a hegyi kísérő Mohamed Hasszán mintegy 8200 méter magasan került bajba. Wilhelm Steindl és Philip Flämig, egy osztrák hegymászó páros tagjai pedig azt állítják: Hariláék különösebben ügyet sem vetettek rá, elsétáltak mellette, és folytatták az útjukat a K2 csúcsra, amit drónfelvételek is bizonyítanak.

„Egy ember maradt hátra, míg mindenki a csúcs felé nyomult. A helyzet az, hogy nem volt szervezett mentőakció, bár a helyszínen voltak serpák és hegyi vezetők, akik intézkedhettek volna” – fogalmazott Steindl, aki szerint ilyesmi elképzelhetetlen lenne az Alpokban. „Úgy bántak vele, mint egy másodosztályú emberrel” – tette hozzá.

„Ami ott történt, az szégyen. Egy élő embert hagytak a hóban heverni, hogy rekordokat lehessen dönteni” – folytatta.

Kristin Harila csütörtökön azzal védekezett, hogy a csapata mindent megtett Hasszán megmentéséért: „az operatőr még egy órát ott maradt, hogy vigyázzon rá. Soha nem volt egyedül.”

Steindl meglátogatta a férfi családját, miután leereszkedett a hegyről, s mint megtudta, Hasszán azért vállalta a veszedelmes kötélrögzítő munkát, hogy kifizesse cukorbeteg édesanyja orvosi számláit, jóllehet nem volt tapasztalata ezen a téren.

Az osztrák hegymászó szerint ideje lenne elgondolkodni azon, hogy bánnak a nyugati vendégek a helybéli segítőikkel. „A családja nem engedheti meg magának a gyógyszert vagy az élelmiszert. Eközben Harila asszony és sok hegymászó helikopterekkel repült át felettük. Milyen szimbolikus kép. A helikopter fejenként akár 12 000 dollárba kerül” – mondta arra utalva, hogy a Hasszánhoz hasonlók fillérekért dolgoznak.

Thaneswar Gurugai, a Harila túráját szervező Seven Summits vezérigazgatója a Telegraphnak azt mondta, hogy Hasszánnal a kihűlés végzett. Hozzátette: normál esetben a kísérőket más kísérők, hegyi vezetők mentik meg, hacsak nem lehetetlen.

Kapcsolódó írásaink