Krónika

Harmadik napja oltják a tüzet a Hawaii-szigeteken

Már halálos áldozatok is vannak

Legkevesebb hat halálos áldozata van a Hawaii-szigeteken kedd óta pusztító bozóttüzeknek, az anyagi kár jelentős, Joe Biden amerikai elnök rendkívüli segítséget ígért a katasztrófa sújtotta államnak – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön.

Harmadik napja oltják a tüzet a Hawaii-szigeteken
Harmadik napja oltják a tüzet a Hawaii-szigeteken
Fotó: AFP/Satellite image ©2023 Maxar Technologies

A Hawaii-szigeteken jelenleg három különböző helyszínen oltják a tüzet, miután a kedvezőtlen időjárási feltételek, valamint a Dora hurrikán miatt a lángok átterjedtek a szomszédos Nagy-Szigetre is. A tűzoltók a legelkeseredettebb harcot Mauin vívják.

Maui nyugati területein csaknem 4 ezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását. Habár a hatóságok több utat is lezártak, a sziget repülőtere zavartalanul üzemel - közölte Ed Sniffen, a hawaii közlekedési minisztérium alkalmazottja.

A gyakran orkán erejű szél áramkimaradásokat okozott Mauin, így átmenetileg csak műholdas kapcsolattal tudtak kommunikálni a sziget nyugati területein élőkkel - mondta el Sylvia Luke kormányzóhelyettes.

„Ahogy a lángok elleni küzdelem folytatódik, összesen 36 holttest került elő a nap folyamán a továbbra is tomboló lahainai tűznél. További részletekkel egyelőre nem tudunk szolgálni” - áll a megyei hatóságok rövid közleményében.

Az egyik helikopterpilóta háborús övezethez hasonlította, egy helyi lakos pedig apokaliptikusnak nevezte a tűz pusztítását.

„Mindent elvesztettek az itt élők. Az otthonukat, a jószágaikat. Egészen elkeserítő a helyzet” - számolt be Jimmy Tokioka, a hawaii üzleti, gazdasági, fejlesztési és idegenforgalmi minisztérium igazgatója.

A Honolulu Star-Adviser című helyi napilap az amerikai önkéntes légijárőrök és a Maui megyei tűzoltóság adataira hivatkozva mintegy 270 megrongálódott vagy megsemmisült épületről számolt be. A Hawaii News Now hírcsatorna közlése szerint eddig legkevesebb 20 embert kellett súlyos égési sérülésekkel átszállítani az egyik oahui kórházba. Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a gyorsan terjedő lángok elől.

Szerdán szükségállapotot hirdettek Hawaiin, Joe Biden amerikai elnök pedig bejelentette, hogy minden eszközzel a sziget megsegítésén dolgoznak. Eddig több ezer hektárnyi terület égett le, azt egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet.

Kapcsolódó írásaink