Krónika

A szlovéniai árvíz károsultjainak visznek adományt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai

A természeti katasztrófának a helyi média hétfői jelentései szerint hat halálos áldozata van

Két teherautónyi adományt visznek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az árvízkárosult szlovén települések bajbajutott lakosainak kedden – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A szlovéniai árvíz károsultjainak visznek adományt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai
A helyszínen segítik a szlovéniai árvíz károsultjait az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Az élelmiszert, ivóvizet és higiénés eszközöket tartalmazó segélyt a Szlovéniai Evangélikus Egyház humanitárius szervezetével szoros együttműködésben juttatják el Dravograd és Gornji Grad lakosaihoz. Ötven – a helyiek kérése alapján összeállított – segélycsomagot várhatóan helikopter szállít majd el a közúton nehezen megközelíthető Gornji Gradba – írták a közleményben.

A segélyszállítmányok lisztet, tejet, konzervet, élesztőt, tisztítószereket és pelenkát tartalmaznak, továbbá több száz liter palackos ivóvizet is, hiszen a természeti katasztrófa következtében sok helyen szennyezetté vált a vezetékes víz. A közlekedési nehézségek miatt a boltokban akadozik az utánpótlás, ezért egyes árvíz sújtotta településeken áruhiány is várható – tették hozzá.

Felidézték, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa első napját követően szolidaritását fejezte ki a bajbajutottakkal és az őket emberfeletti küzdelemben segítőkkel, és ötmillió forintos gyorssegélyt utalt át az ítéletidő által érintett közösségek támogatására.

Emlékeztettek arra is, hogy országos pénzadománygyűjtést is indítottak a károsultak megsegítésére. A szolidaritási akcióhoz csatlakozni lehet a 1353-as adományvonal tárcsázásával, illetve a segelyszervezet.hu oldalon keresztül.

Szlovénia egyes részein szélviharral kísért heves esőzés söpört végig pénteken, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva. A természeti katasztrófának a helyi média hétfői jelentései szerint hat halálos áldozata van.

Kapcsolódó írásaink