Krónika

Lakóházakat veszélyeztetett a Rába áradása Csákánydoroszlón

A Vas vármegyei Csákánydoroszlón a Dózsaligetben hat árterületen épült lakóházat veszélyeztet az elmúlt napok intenzív esőzései miatt megáradt Rába folyó, a lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk otthonaikat, Gasztonyban pedig a belvíz vett körbe öt ingatlant, amelyeket homokzsákokkal védenek – közölte honlapján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton.

Lakóházakat veszélyeztetett a Rába áradása Csákánydoroszlón
Árad a Rába Csákánydoroszlón
Fotó: Facebook

A tájékoztatás szerint pénteken több esetben riasztották a tűzoltókat patakokon kialakult villámárvizek miatt, Szombathelyen, Kenézen, Vasváron, valamint több Körmend és Szentgotthárd környéki településen pedig az utcáról és a mezőgazdasági területekről a házak udvarába, garázsokba és pincékbe beáramló esővíz okozott gondot.

Magyarnádalján a Csencsi-patak vízszintjének növekedése miatt a közeli házak kerültek veszélybe, Szentgotthárdon pedig több lakóingatlan pincéjében 20-30, helyenként 40 centiméteren gyülemlett fel az esővíz, amit kiszivattyúztak.

Felsőszölnökön árkokban és garázsban okozott problémát az összegyűlt csapadékvíz, Körmenden egy családi házat kellett megvédeni a vízbetöréstől.

Szentgotthárdon a Rába hétvégi házakat vett körbe, itt egy lakót a tűzoltók kishajó segítségével vittek ki a szárazföldre. Hozzáfűzték, hogy Körmenden és Szentgotthárdon összesen több mint kétezer homokzsákot használtak fel a lakóingatlanok megvédéséhez.

A katasztrófavédelem beszámolója szerint a Rába áradása miatt több őrségi bekötőutat is le kellett zárni, a térségben közlekedőket arra kérik, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje szombat hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással vasárnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint árvíz miatt teljes szélességében lezárták a Kemenestaródfa–Vasalja, Pinkamindszent–Moschendorf (Ausztria), Pinkaminszent–Srem (Ausztria), Rátót–Rábagyarmat, Vasszentmihály–Csörötnek, Szakonyfalu bekötőutat, a Magyarszombatfa–Csákánydoroszló, Csákánydoroszló–Nádas alsórendű utatkat, valamint a Felsőmarác bekötőutat is.

Kapcsolódó írásaink