Krónika

Tízezrek menekülnek el otthonaikból Kínában a Doksuri tájfun heves esőzései elől

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn tovább erősödött a közeledő Khanun tájfun

Több mint 31 ezer embert evakuáltak otthonaikból Pekingben, miután a Doksuri tájfun heves esőzést zúdított a kínai fővárosra és környékére: 180 pekingi repülőjáratot töröltek és több mint 350 fővárosi közút vált járhatatlanná, a nyugat-pekingi Mentugu kerületben pedig a katasztrófavédelem két holttestet talált – jelentette a People’s Daily című kínai állami média hétfőn.

Tízezrek menekülnek el otthonaikból Kínában a Doksuri tájfun heves esőzései elől
Tízezrek menekülnek el otthonaikból Kínában a Doksuri tájfun heves esőzései elől
Fotó: AFP/Pedro Pardo

A pekingi meteorológiai intézet hétfőn vörös riasztást rendelt el az esőzés miatt a kínai fővárosban, a pekingi hidrológiai állomás pedig további áradásokra figyelmeztetett.

A kínai fővárosban az átlagos csapadékmennyiség elérte a 177 millimétert a szombat éjjel és hétfő délután közötti időszakban, de a nyugat-pekingi Mentugu kerületben meghaladta az 580 millimétert is a kínai állam média közlése szerint.

Peking mellett a szomszédos Tiencsin városát és az észak-kínai Hopej tartományt is viharos esőzés sújtotta a Nagy-Britannia méretű térségben, annak ellenére, hogy a hétvégén a Doksuri tájfunt leminősítették enyhébb trópusi viharrá.

A Hajho folyó öt mellékfolyója közül három is veszélyes, árvízszint közelébe emelkedett hétfőn. Az esőzés sok házat a Jungting folyóba mosott, és mintegy 55 ezer embert kellett evakuálni otthonaikból Paoting városában a kínai állami média tudósítása szerint.

A Doksuri, amely az egyik legerősebb trópusi vihar az elmúlt években Kínában, pénteken érte el az ország partjait: a vihar erős széllel és heves esőzésekkel csapott le a dél-kínai Fucsien tartományra, ahol villanyvezetékeket szakított le, tüzeket okozott, fákat döntött ki, és nagy területen okozott áradásokat a hétvégén.

Miközben a Doksuri már kezd veszíteni az erejéből, a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn tovább erősödött a közeledő Khanun tájfun, amely az előrejelzések szerint még a héten elérheti Kína sűrűn lakott tengerparti térségét.

A kínai hatóságok szerint a Khanun további károkat okozhat a kukoricatermésben és más mezőgazdasági terményekben, amelyeket már a Doksuri tájfun is alaposan megtizedelt.

Kapcsolódó írásaink