Krónika

Gigantikus X-logót húzott fel Musk a Twitter székházának tetejére

De engedélye persze nem volt

Elon Musk X-mániája a Twitter székházának tetején csúcsosodott ki fizikai valójában, egy óriási X-jel formájában. A logót péntek éjjel építették, San Francisco illetékesei azonban úgy vélik, minden ilyen logó, felirat lecserélése az épületeken engedélyköteles, írja az AP – olvasható a Telex cikkében.

Gigantikus X-logót húzott fel Musk a Twitter székházának tetejére
Elon Musk
Fotó: AFP/Alain Jocard

És volt ilyenje Musknak? Majd a vizsgálat kideríti, de ha lett volna, az illetékesekben valószínűleg nem fogalmazódtak volna meg kérdések.

Az óriási X azután jelent meg az épületen, hogy a rendőrség még hétfőn megakadályozta a munkásokat abban, hogy a Twitter ikonikus madarát és feliratát lebarmolják az épület oldaláról. A szakik ugyanis nem kerítették el a járdát a logó alatt, így az esetleg mélybe hulló darabok bárkinek a fejére eshettek volna.

„Bármilyen betű vagy szimbólum megváltoztatásához engedély kell, hiszen csak így biztosítható az épület történelmi jellegével való összhang” – mondta Patrick Hannan, az Épületfelügyeleti Minisztérium szóvivője még akkor, hozzátéve, hogy az sem mindegy, miként, mennyire biztonságosan rögzítik ezeket. Ezen dokumentumok hiányában San Francisco városa kénytelen panaszt beterjeszteni és vizsgálatot kezdeményezni.

Hogy miért éri meg X-re cserélni a Twitter logóját, illetve nevét, ezzel szétverni egy ennyire erős brandet, arra nincs épeszű magyarázat, azt csak Elon Musk tudhatja. Musk 2022 októberében vette meg a Twittert 44 milliárd dollárért, majd ezután alapos átszabásba kezdett. Tömeges elbocsátások, több millió dolláros hajcihők, állítólagos végkielégítéssel kapcsolatos viták követték a vásárlást.

Musk, aki egyben a Tesla vezérigazgatója is, már régóta rajong az X betűért, ott van ugye a SpaceX, de egyik gyermekét is „X”-nek hívják, legalábbis részben, a pontos név eredetileg betűk és szimbólumok sorozata volt: X Æ A-12.

Kapcsolódó írásaink

Hivatalos: az X a Twitter új logója és neve

ĀA vállalat San Francisco-i székházára a változás jeleként már vasárnap éjszaka egy óriási X-et vetítettek ki, amely a Twitter új logója, és hétfőn a közösségi hálózat nyitóoldalán már ezzel találkoztak a felhasználók