Krónika

Rekordot dönt az Amerikában a dengue-láz

Az emelkedő hőmérséklet hozzájárul a dengue-láz meghosszabbodásához és elősegítheti a betegség földrajzi terjedését – derül ki a Nature legfrissebb cikkéből.

Rekordot dönt az Amerikában a dengue-láz
Egészségügyi gyakorlat egy amerikai repülőtéren (Képünk illusztráció.)
Fotó: AFP/Paul J. Richards

Az idén eddig több mint hárommillió dengue-láz esetet jelentettek Amerikában – írta meg pénteken a világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, a Nature. Mint a cikkben olvasható, mindez annyit tesz, hogy az idei már a második legmagasabb éves mutató 1980 óta, amikor is a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet elkezdte gyűjteni az erre a kórra vonatkozó adatokat.

Az, hogy idén megdől-e a 2019-ben regisztrált 3,250 milliós rekord attól függ, hogyan terjed a betegség Közép- és Észak-Amerikában, mivel a legtöbb kutató szerint a szezon Dél-Amerikában már tovatűnt. A lap által megszólított kutatók hangsúlyozták, a dengue-lázat négy egymással rokon vírus alfaj okozza, s ez nehézzé teszi a felfutás pontos okainak azonosítását.

Ugyanakkor a kutatók úgy vélik, az emelkedő hőmérséklet és a csapadékzónák követése segíthet megmagyarázni a tendenciát. A dengue-kór fő hordozója ugyanis az Aedes aegypti szúnyog, amely a 30 °C körüli melegben és a párás körülmények között érzi magát a legjobban. Utóbbi két jelenség pedig az elmúlt néhány évben a rekord hőség és a szélsőséges időjárási események következtében gyakoribbá vált. S történt mindez annak ellenére, hogy e kórság eleddig jellemzően szezonálisnak mutatkozott – azaz az érintettek mennyisége nyáron vagy esős időben emelkedő, míg télen vagy a száraz évszakban pedig csökkenő tendenciát követett.

Az általában erős hőemelkedést, fejfájást és fáradtságot okozó kórnak nincs specifikus kezelése. Bizonyos társ- vagy alapbetegségekkel együtt azonban a fertőzés végzetes lehet. Amerikában idén eddig több mint ezerháromszáz ember életét követelte a dengue-láz.

Kapcsolódó írásaink

A dengue-láz ellen harcol Tokió

ĀVédőruhába öltözött szakemberek fertőtlenítik az egyik tokiói nemzeti parkot, így próbálják megelőzni a dengue-láz terjedését