Krónika

Kétszer dobtak atombombát egy férfire, mégis túlélte

A férfi állítólag súlyos halláskárosodást, illetve égési sérüléseket szenvedett

Jamagucsi Cutomu Hirosimában és Nagaszakiban is ott volt, mikor az amerikaiak ledobták az atombombát – írta meg a Promotions.

Kétszer dobtak atombombát egy férfire, mégis túlélte
Emlékhely Hiroshimában
Fotó: NorthFoto

Máig megrendíti az embereket a gondolat, hogy az amerikaiak 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak a Japánban található Hirosimára, majd augusztus 9-én Nagaszakira is. Sokan a történelem legsötétebb napjaiként emlegetik ezeket a dátumokat, ugyanis ekkor láthatta az egész világ, hogy mekkora pusztításra képes egy emberek által tervezett eszköz – de csak kevesen tudnak ezekkel a támadásokkal kapcsolatban egy bizonyos összefüggést.

Egy Jamagucsi Cutomu nevezetű japán férfi a világ legszerencsétlenebb, és egyben legszerencsésebb embere, ugyanis mindkét atombomba felrobbanásánál ott volt, de csodával határos módon mégis sikerült túlélnie.

Jamagucsi Cutomu a Mitsubishi mérnökeként üzleti útra ment 1945. augusztus 6-án Hirosimába, és éppen a villamosról szállt le, mikor az amerikaiak ledobták tőle mindössze 3 kilométerre az atombombát. A férfi állítólag súlyos halláskárosodást, illetve égési sérüléseket szenvedett, majd úgy döntött, hogy hazamegy Nagaszakiba – három nappal később már munkába is állt, majd ott is túlélte az atomtámadást.

A 2010-ben, 93 évesen elhunyt Jamagucsi Cutomu az egyetlen olyan ember, akinél Japán hivatalosan is elismerte, hogy mindkét atomtámadásnál ott volt és túlélte, de csak akkor kezdett el beszélni erről a férfi, mikor a fia rákbetegségben meghalt.

„Kétszer találkoztam az atombombával, és kétszer éltem túl. A sorsom az, hogy beszéljek róla” – nyilatkozta egyszer Jamagucsi Cutomu, aki életének utolsó éveiben többször is felszólalt az atomfegyverkezéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink