Krónika

Benézték Zuckerbergék, az íróknak elegük lett a mesterséges intelligencia miatt

Több mint nyolcezer szerző, köztük Margaret Atwood és James Patterson írta alá azt a nyílt levelet, amelyben kártérítést követelnek a legnagyobb technológiai vállalatoktól, amiért a műveiket engedély nélkül használták fel a mesterséges intelligencia (MI) alapján működő rendszereik betanításához – írja a Business Insider.

Benézték Zuckerbergék, az íróknak elegük lett a mesterséges intelligencia miatt
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A Magyar Nemzeten megjelent cikk úgy fogalmaz, hogy a rohamosan terjedő, forradalminak tartott mesterséges intelligencia megoldásokat szerző jogvédelem alatt álló könyvek, cikkek, esszék és versek betáplálásával fejlesztették ki, és a sikerüket ennek köszönhetik. Ennek dacára még egyetlen érintett író sem kapta meg az ezért járó jogdíjakat – állapította meg az Authors Guild, az Egyesült Államok legrégebbi szerzői jogvédelmi szervezete kedden közzétett nyílt levelében.

A cikk szerint memorandum címzettje

az OpenAI-tól Sam Altman, az Alphabettől Sundar Pichai, a Metától Mark Zuckerberg, a Stability AI-tól Emad Mostaque, az IBM-től Arvid Krishna és a Microsofttól Satya Nadella.

A mesterséges intelligencia megoldásokban ezek a vállalatok járnak az élen, és az aláírók szerint a szerzőket ért károkért is főként ők a felelősek.

Az Authors Guild tagjai szerint a generatív MI-programok, amelyeket a szerzők eredeti alkotásainak betáplálásával fejlesztettek, az írói szakmát fenyegetik azzal, hogy elárasztják a piacot középszerű, gépi írású könyvekkel, történetekkel és újságcikkekkel. Emlékeztettek: az elmúlt évtizedben a szerzők jövedelme negyven százalékkal csökkent, s bár az új MI-programoknak még nincs szerepe ebben a visszaesésben, a szakma inkább a jövőbeli károkat szeretné mérsékelni.

A levél több mint nyolcezer aláírója közül sokan a szakma legismertebb képviselői, bestsellerek alkotói, köztük

Dan Brown, a Da Vinci-kód szerzője és Suzanne Collins, Az éhezők viadala írója.

Ők is amellett foglaltak állást, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok enyhítsék a szakmára nehezedő nyomást azzal, hogy kifizetik a szerzőket, akiknek a szövegeit a rendszereikbe betáplálták.

Az OpenAI válaszában úgy foglalt állást, hogy a ChatGPT-t kizárólag licencelt vagy nyilvánosan elérhető tartalmak, valamint humán MI-trénerek és felhasználók által létrehozott anyagok segítségével készítik fel, a vállalat pedig tiszteletben tartja az alkotók szerzői jogait.

A hollywoodi forgatókönyvírók és a színészek nemrég azért kezdtek sztrájkba, mert az alacsony fizetések mellett nagy kockázatnak tartják, hogy a legnagyobb stúdiók kiszervezhetik a munkájukat a mesterséges intelligenciára szakosodott cégeknek – írja a VG.

Kapcsolódó írásaink