Krónika

A rendkívüli hőségben Rómában leállították az építkezéseket

Olaszországba megérkezett a jövő hétig tartó hőhullám, amely ellen az utcákon sétáló turisták esernyőkkel védekeznek, az építkezéseken dolgozók pedig hétfőn felfüggesztették a munkát.

A rendkívüli hőségben Rómában leállították az építkezéseket
A római C metróvonal építése
Fotó: Hans Lucas via AFP/Hans Lucas/Maurizio Orlando

Az évszakban megszokottnál is nagyobb kánikulát „hőségviharnak” nevezte az Ansa hírügynökségnek adott interjúban Antonio Sano meteorológus, a legkeresettebb olaszországi internetes meteorológiai oldal alapítója.

Elmondta, rendkívüli forróságról van szó, mivel az utóbbi két évtizedben mért adatok szerint a mostani számít a leghosszabb hőségidőszaknak, amely az egész országot teljesen lefedi, és amelyben a hőmérő higanyszála nem süllyed 37,8 Celsius-fok alá a nappali órákban, valamint éjszaka sem alacsonyabb 26-28 foknál.

Rómában hétfőn 38 és 41 fok közötti meleget mértek, kedden 42 és 43 fok közötti hőmérsékletet várnak.

Az olasz főváros központjában sétáló turisták ernyőkkel, kalapokkal, legyezőkkel védekeznek, a legkisebb árnyék is felüdülést jelent az égető napsugarak ellen. Van, aki a hűvösebb templomokban, múzeumokban keres menedéket, mások a bárok napernyős teraszain. A külvárosban kevés embert látni, az ablakokon a zsalugáterek majdnem mindenhol zárva vannak.

A római köztisztasági hivatal (Ama) dolgozói a délutáni munkaturnus felfüggesztését szorgalmazták a nagy melegre hivatkozva. A vállalat azonban a kánikula miatti egészségügyi-higiéniai helyzetre emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy elsődlegesnek számít a háztartási hulladék elszállítása. Róma több pontján rendkívül erős szag terjeng az utcákon sorakozó élelmiszerhulladék-konténerekből.

Az építőiparban dolgozók szakszervezetei elérték, hogy 35 fok felett leállítsák a szabadtéri munkavégzést. Rómában jelenleg hétezer építkezésen folyik munka.

Megközelíti a negyven fokot a hőmérséklet a Pó-alföldön, Bolognában, Ferrara, Rovigo, Mantova, Alessandria és Pavia városában, valamint a közép-olaszországi Firenzében is. A déli Puglia tartományban, Szicília és Szardínia szigetén még melegebbet várnak: a várható legmagasabb, 47 fok körüli hőmérséklet a Cagliari közeli Decimomannuban, valamint a szicíliai Siracusa, Agrigento és Enna térségében lehetséges.
Ez az idei nyár harmadik hőhulláma, amelyet az olasz meteorológusok az antik görög mitológia alvilágának révészéről Kharónnak neveztek el.

Kapcsolódó írásaink