Krónika

Csalók küldenek üzenetet a Magyar Posta nevében, és ha nem figyel, eltűnik a pénze

A bankkártyák adatai és a számlákon lévő összeg kerül veszélybe

Az utóbbi időszakban megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai (például az EMS szolgáltatás) nevében történő visszaélések száma, amelyekben a cég logóját is felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Az ügyfelektől egyre több ilyen bejelentés érkezik, derült ki a posta közleményéből – írta meg a borsonline.hu.

Csalók küldenek üzenetet a Magyar Posta nevében, és ha nem figyel, eltűnik a pénze
Képünk illusztráció
Fotó: Varuth Hirunyatheb / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP

A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését.

Az is előfordul, hogy apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva, és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online”, „Küldje el nekem a csomagot” vagy „Erősítse meg címét”, esetleg „Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését", illetve hasonló feliratú linkekre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak, és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközökre.

A Magyar Posta kéri, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kapunk, semmiképp ne kattintsunk a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjunk meg adatokat!

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Legyünk éberek, mert társaság soha nem küld külföldi telefonszámról vagy .com végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket!

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Kapcsolódó írásaink