Bűnügy

Csalók élnek vissza az OTP Bank nevével

A pénzintézet arra figyelmeztet, hogy magukat biztonsági szakértőknek kiadó emberek hívogatják az ügyfeleiket

Magukat bankbiztonsági szakembernek kiadó bűnözők próbálják megszerezni az OTP Bank ügyfeleinek online vásárláshoz szükséges adatait – számolt be róla az Origo.

Csalók élnek vissza az OTP Bank nevével
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A portál szerint az elkövetők módszere az, hogy hamis oldalra irányítják kiszemelt áldozatukat vagy távoli elérést biztosító programot telepítettnek számítógépére, tabletjére vagy mobiltelefonjára. A bank ezért fokozott óvatosságra kéri ügyfeleit.

Miként a cikkben olvasható, a megkeresések általában telefonon keresztül történnek, ahol a csalók, akár több órás, hitelesnek tűnő beszélgetéseket folytatnak a felhívott féllel, akiknek könnyen elnyerhetik bizalmukat stílusukkal és látszólagos hozzáértésükkel. Általában a beszélgetést azzal kezdik, hogy az ügyfél bankszámlájához kapcsolódóan gyanús tevékenységet észleltek, majd a veszély elhárításához elkérik az illető személyes adatait, felhasználónevét, jelszavát.

Általános módszerük, hogy időnyomás alá helyezik az ügyfelet, hogy ne legyen ideje utánanézni a problémának, és sürgető hangvételben arra kérik, hogy akár e-mailben, akár sms-ben küldött linkekre kattintva azonnal lépjen be az internetbankjába. Általában ilyenkor a link mögött egy, az internetbanki oldalhoz hasonló oldal nyílik meg, melyen, ha megadjuk az adatainkat, az a csalók birtokába jut – írja az Origo.

Az OTP Bank jelezte: soha nem kéri az ügyfeleitől a belépési azonosító kódjaikat, jelszavaikat, az utaláshoz kapott ellenőrző kódokat, illetve MobilBank regisztráció megerősítéshez szükséges ellenőrző kódokat, a bankkártyához tartozó CVV, CVC kódokat. Továbbá azt sem, hogy az ügyfél bármiféle szoftvert telepítsen vagy hogy az általuk küldött linkre kattintson. Ha valaki így jár el a bank nevében, az biztosan csaló.

Kapcsolódó írásaink