Gazdaság

Egyre több ember bankszámláját fosztogatják a csalók

Az OTP lépett, fontos változás jön az internetbankban, amely minden felhasználót érint

Az OTP internet- és mobilbank új funkciója gyorsan és hatékonyan siethet a felhasználók segítségére – írta meg a femina.hu

Egyre több ember bankszámláját fosztogatják a csalók
.
Fotó: MH archív/Csudai Sándor

Adatlopás gyanúja esetén az új funkció egy kattintással letiltja a belépést, így ha fennáll a veszély, hogy a belépési adatok adathalászok kezébe kerülhettek, illetéktelenek nem tudnak hozzáférni a számlákhoz (például egyenleget nézni vagy utalni) az OTP InternetBankban és az OTP MobilBankban.

OTP internetbank változása

A bűnözők egyre változatosabb módszerekkel érik el, hogy az óvatlan vagy gyanútlan ügyfelek saját maguk adják meg az adathalászoknak azokat az érzékeny adatokat, amelyekkel aztán internetbanki fiókjukba belépve a csalók pillanatok alatt teljesen le tudják üríteni az áldozatok számláit, ellopva sokszor akár egy élet megtakarításait. Olyan esetekben, amikor fennáll a veszélye annak, hogy a belépési adatokat adathalászok szerezhették meg, a gyors intézkedés, az azonnali beavatkozás lehetősége szó szerint kincset érhet.

Az OTP Bank új internet- és mobilbanki funkciója épp az ilyen esetekben siet gyorsan és hatékonyan az ügyfelek segítségére: ha arra gyanakodnak, hogy belépési adataikat adathalász csalók szerezték meg, mostantól egy kattintással letiltható a belépés, így megakadályozható, hogy a bűnözők ellopják, továbbutalják saját maguknak az áldozat számláján lévő pénzt.

A letiltás után a tulajdonos sem léphet a netbankjába

A letiltást követően értelemszerűen a számla jogos tulajdonosa sem fog tudni belépni az internet- vagy mobilbankjába, azonban a bank telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen bármelyik OTP Bank fiókban a hozzáférés később bármikor újra aktiválható. A számlá(k)hoz tartozó bankkártyá(k) továbbra is használhatóak maradnak.

Még a legtudatosabb ügyfeleket is megtéveszthetik a csalók

Az OTP Bankban a bankszámlákon teljes biztonságban van a pénz, amíg az ügyfelek gyanútlanul vagy óvatlanságból nem adnak hozzáférést másnak az internet- és mobilbanki érzékeny belépési adatokhoz. Sajnos, még a legtudatosabb ügyfeleket is megtéveszthetik a csalók.

Ha fennáll a veszélye, hogy adatlopás történt, azt ajánlják a felhasználóknak, hogy éljenek a letiltási lehetőséggel. Azt azonban gondolják át a letiltás előtt, hogy valóban az internet- és mobilbank belépéshez használt adataikat adták-e ki az elkövetőknek, nem pedig a bankkártyaadataikat.

Kapcsolódó írásaink