Krónika

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tűzvészben leégett Notre-Dame újjáépítése

Több százan nézték végig a Szajna partjáról

Helyükre kerültek a Notre-Dame-székesegyház új tetőszerkezetének tartópanelei. Ez az ikonikus katedrális újjáépítésének újabb mérföldköve. A teljes helyreállítás a jövő év végére várható. A Notre-Dame-ban négy éve csaptak fel a lángok, a tüzet elektromos hiba okozta – írta meg a Hirado.hu.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tűzvészben leégett Notre-Dame újjáépítése
A most behelyezett három timpanonkeret támasztja majd az új tetőt
Fotó: AFP/Stefano Rellandini

Daruval emelték a magasba a Notre-Dame-székesegyház új tetőzetének tartóelemeit. Miután a panelek a helyükre kerültek, az állványokon egyensúlyozó munkások rögzítették azokat. Több százan nézték végig a Szajna partjáról, ahogyan az ikonikus épület helyreállítása az egyik legfontosabb állomásához ért.

„Láthatjuk, hogy a Notre-Dame-ban halad a munka. Ráadásul a Szajna is része ennek, még jobban hasznát vehetjük a folyónak” – mondta a közlekedésügyi miniszter.

Az egész világot megrázta, amikor 2019. április 15-én kigyulladt a katedrális. Több száz tűzoltó vett részt az oltásban. A környékről több mint ezer embert kellett kiköltöztetni.

A székesegyház teljes tetőzete leégett az ikonikus huszártoronnyal együtt. A kőszobrokat, valamint a székesegyházban található műkincseket azonban sikerült megmenteni. A tüzet elektromos zárlat okozta.

A Notre-Dame újjáépítése négy éve tart. A helyreállításnak eredetileg a párizsi olimpia idejére kellett volna befejeződnie, de várhatóan csak 2024 decemberére végeznek a munkával.

„Muszáj, hogy az olimpia alatt is képesek legyünk dolgozni a katedrálison, és év végére készen legyünk anélkül, hogy hátráltatna minket a párizsi forgalom. Nem adjuk bérbe a tornyot a turistáknak, hogy onnan nézzék a megnyitót” – mondta a felújításért felelős csoport vezetője.

A most behelyezett három timpanonkeret támasztja majd az új tetőt, amelynek elemeit egy Párizstól északra található műhelyben készítik el 1200 tölgyfa felhasználásával, méghozzá eredeti középkori eszközökkel. A helyreállítás a fenntarthatóság jegyében zajlik, így minden darabot a Szajnán, uszályon szállítanak majd Párizsba.

Notre Dame
Fotó: AFP/Stefano Rellandini

Kapcsolódó írásaink