Krónika

Tombol a kánikula!

Locsolással, ivókutakkal és vízosztással segítenek a hőségben a főváros cégei – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden.

Tombol a kánikula!
A Főpolgármesteri Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Közleményük szerint a jelenleg is érvényben lévő másodfokú hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei, vállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetén.

A már meglévő ivókutak mellett idén újabbakat is kialakítanak a város több pontján. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókútfunkció, amely a városban található ivókutakat mutatja – írták. A Fővárosi Vízművek 56 ivókutat, 549 közkutat és mobil vízosztó pontot biztosít a vízvételezésre.

Közölték: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták, a Jane Haining rakparton pedig már működik a Főkert páraalagútja, amely a járókelőknek nyújt átmeneti felfrissülést.

A Főpolgármesteri Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre – mutattak rá.

A kommüniké szerint a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divíziónál a hőségriadó elrendelését követően fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik vasárnap este óta folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban az FKF mosó-, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolóautók az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 Celsius-fokkal hűtve le. Ez csökkenti a közterületeken tartózkodók hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket is – olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma.

A hőség miatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények fogadják azokat az utcán élő embereket is, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható – emlékeztettek a közleményben, amely szerint az ő elhelyezésükre is van kapacitás.

A budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat arra kérik, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg arról, hogy a tüzet megfelelően eloltották, és nem fog újra lángra kapni.

Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapesten és Pest vármegyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos lesz – írta a Főpolgármesteri Hivatal.

Kapcsolódó írásaink

Életbe lépett a másodfokú hőségriadó

ĀAz Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet

Hétvégén hőségriadó lesz Angliában

ĀAz Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala (UKHSA) és a meteorológiai szolgálat által kiadott riasztás péntek reggel kilenc órától hétfő reggelig lesz érvényben, és hat régióra terjed ki