Krónika

Varga Csaba: Barátságos, fenyegető, de gyönyörű! + FOTÓK

Varga Csaba túl van a második akklimatizációs körön

Túl van a második akklimatizációs körön Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa, a 8125 méteres Nanga Parbat megmászására készül a közeli napokban.

Varga Csaba: Barátságos, fenyegető, de gyönyörű! + FOTÓK
Varga Csaba
Fotó: Facebbok/Hazajáró

Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül indul a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcs meghódítására.

A Nanga Parbatra korábbi elmondása szerint június 30-ig akar felérni.

A Hazajáró Facebook-oldalán szerdán délután azt közölték, hogy Varga Csaba az első akklimatizációs kör utáni néhány napos pihenőt követően június 18-án hajnalban indult a 4200 méter magasan fekvő alaptáborból és a Kinshofer-falon keresztül helyi idő szerint 9 óra 30 perckor elérte a 6050 méteren található 2-es tábort, ahol két éjszakát töltött.

A hegymászó beszámolója szerint az időjárás változékony volt: amikor felért, éppen havazott, de később már az erős napsütés okozta meleg is próbára tette.

Kedden reggel tovább indult és egy technikai szempontból kevésbé nehéz, ám hosszú hegyoldal megmászása után 13 óra 30 perc körül felért a 3-as táborba, 6750 méterre. Mivel a tábor egy igen meredek oldalon van, másfél órán át ásta magának a sátorhelyet.

„Nagyon szépen látszik innen a csúcs. Hatalmas lejtők, gigászi meredek falak, mély völgyek. Barátságos és fenyegető egyben. De gyönyörű” – mondta Varga Csaba a Hazajárónak a Nanga Parbat masszívumáról.

A hegymászó egy viharos éjszaka után szerdán reggel visszaindult az alaptáborba, ahová helyi idő szerint 15 órakor ért le. Összegzése szerint az elmúlt napokban nagyon jó akklimatizációs körön van túl.

Mint írták, most néhány napos pihenés következik, aztán, ha nyílik az időjárási ablak, jöhet a Nanga Parbat csúcstámadása.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méteres Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

Objektum doboz


Kapcsolódó írásaink