Sport

Így tudják lehozni Suhajda Szilárdot a Mount Everestről

Péntek hajnalban egy mentőcsapat indult a segítségére

Ahhoz, hogy egy helikopter el tudja szállítani a magyar hegymászót, több mint 2000 métert kellene leszállítani Suhajda Szilárdot a Mount Everestről azok után, hogy megtalálják – adta hírül az Origo.hu.

Így tudják lehozni Suhajda Szilárdot a Mount Everestről
Suhajda Szilárd
Fotó: Facebook/Global-Union

Suhajda legutóbb a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről adott hírt magáról a műholdas telefonján, nepáli idő szerint szerdán délután 13:30-kor.

Ekkor azt mondta, hogy fizikailag jól van, és ugyan a mászás nehéz, határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. A legutóbbi GPS-jel 8795 méteren érkezett róla, ahonnan 53 méter szintkülönbségre, de mintegy másfél-két órányi mászóidőre van a csúcs.

Majd csütörtök este egy lefelé tartó kereskedelmi mászócsapat azt mondta, 8780 méteren, az ún. Hillary-lépcsőnél látták a magyar mászót, aki még életben volt. Péntek hajnalban így egy mentőcsapat indult a segítségére.

A 4-es tábor, másnéven a Déli-nyereg 7980 méteres magasságban található – innen Suhajda kedden hajnalban indult útnak felfelé. A hegymászót – miután megtalálják – legalább a 6500 méteres magasságban lévő 2-es táborig kell lejuttatni, hogy egy helikopter el tudja őt szállítani.

Ám addig rengeteg probléma vetődhet fel, hiszen finoman szólva sem egyszerű a lejutás. A 2-es tábor felett a meredek Lhotse-fal található, míg a 4-es tábor felett az Erkély (8400 m-en) is nagy akadályt jelent.

Efelett pedig van egy pengeéles hegygerinc (egy 12 m magas sziklafelszökés) a Hillary-lépcsőig, amely talán a legkomolyabb akadály a csúcs felé vezető úton, és előbb ezen kellene levinni Suhajdát.

Ezen rengeteg fix kötél található, viszont egyszerre csak egy mászó tud rajta mozogni, kerülőút pedig nincsen, így más lecipelése is óriási gondot okoz rajta.

Kapcsolódó írásaink