Külföld

Nepál szigorítaná a hegymászás szabályait az Everesten történt halálesetek miatt

Az elmúlt évek leghalálosabb szezonja volt az idei

Legkevesebb 12 hegymászó, köztük Suhajda Szilárd is életét vesztette a hegyen, öt pedig eltűnt, akikről feltételezik, hogy nem életék túl a 8849 méter magas Mount Everesten a most véget ért idei fő hegymászószezont: ez volt a leghalálosabb szezon a hegyen azóta, hogy 2015-ben egy földrengés egy 18 ember halálát okozó lavinát indított el – számolt be a Liner.

Nepál szigorítaná a hegymászás szabályait az Everesten történt halálesetek miatt
A szigorú feltételek ellenére sokan várakoznak a Mount Everest alaptáboraiban
Fotó: AFP/Prakash Mathema

A CNA jelentése szerint egy veterán hegyivezető vasárnap megosztotta, hogy a világ legmagasabb hegyén az elmúlt évek egyik leghalálosabb hegymászó szezonja után problémákat okoznak a gyenge hegymászók, akiket a kellő tapasztalattal nem rendelkező expedíciószervezők vezetnek fel a Mount Everestre.

Guy Cotter, egy ismert új-zélandi túravezető, aki ötször mászta meg az Everestet, úgy fogalmazott:

„A gyengébb ügyfelek és a kevésbé tapasztalt operátorok a probléma része. Az ügyfeleknek minimális hegymászási normákkal kellene rendelkezniük, bizonyított korábbi mászásokkal, mielőtt az Everestre jönnek.”

A nepáli kormány közlése szerint áprilisban három serpa vesztette életét, amikor a hegy alsó szakaszán jég omlott rájuk, a többiek pedig betegség vagy a kimerültség miatt vesztették életüket. Nepál már most is szabályozza az Everest és a többi himalájai csúcs megmászását, s többek között ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki engedéllyel vághasson neki a mászásnak – írják.

Bigyan Koirala, a hegymászást felügyelő turisztikai minisztérium egyik tisztviselője a szabályokat szigorító tervezett intézkedések kapcsán megosztotta, a kormány további intézkedéseket fontolgat, azt azonban nem kívánta részletezni, hogy pontosan mik a kormány tervei – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink