Krónika

Pelenkában járnak iskolába Svájcban 11 éves gyerekek

Elképesztő, de Svájcban jelentősen megnőtt azoknak a tanulóknak a száma, akik 11 éves korukig is pelenkában mennek iskolába. Ennek az oka pedig – bármennyire is meglepő –, hogy nem tanulták meg használni a WC-t – számolt be a Blikk.

Pelenkában járnak iskolába Svájcban 11 éves gyerekek
Pelenka
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

Érdekes módon Svájcban előfordul, hogy a gyerekek négyéves koruktól kezdnek iskolába járni. Így az még érthető, hogy ebben a korban esetleg pelenkában indul az iskolakezdés. Ám mivel a WC használatát nem tanulják meg, így akár a 11 éves tanulók is pelenkában érkezhetnek a suliba, ami viszont már kissé meredek. Sőt az oktatóktól is elvárják, hogy ezeket a pelenkákat szükség esetén cseréljék – írják.

Amennyiben azt hinnék, ez egyedi probléma, le kell szögezni, hogy nem, ugyanis egy argaui igazgató a szülői értekezleten tájékoztatta arról a szülőket, hogy a gyereknek bizony „száraznak” kell lenniük, amikor visszatérnek az iskolába a nyári szünet után. Ezzel a WC használatának elsajátítására célzott. Sőt ami még ennél is elképzelhetetlenebb, hogy az a szülőknek külön el kellett magyarázni, hogy a tanárok nem felelősek a gyerekek pelenkájának cseréléséért – írják.

Kapcsolódó írásaink