Krónika

Menekülnek az emberek a bandaháborúk elől Mexikóban

Négy bűnözői kör gyilkolja egymás embereit

Mintegy hétszáz ember menekült el a drogkartellek közötti fegyveres harcok elől a nyugat-mexikói Michoacán állam falvaiból – közölték helyi idő szerint pénteken aktivisták és egy helyi lelkész.

Menekülnek az emberek a bandaháborúk elől Mexikóban
Az országban súlyos gondot okoznak a felfegyverzett bandák
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

A lelkész, Jorge Amado Vázquez elmondta, hogy tucatnyian alszanak a plébániatemplom hajójában El Rosario falucskában, Apatzingán város közelében. Több száz embert a helyi családok szállásoltak el, miután az órákon át tartó tűzpárbaj elűzte őket az otthonukból. A lelkész szerint annyian jöttek, hogy meglepődött. Nagyon szomorú a helyzet, mert sokan pszichológiai segítségre szorulnak.

A michoacáni Rio Grande körüli falvakból is elmenekültek a lakók, amikor találat érte a házukat. Sorozatos fegyveres összecsapások voltak a térségben, eközben számos házat találat ért – mondta el Eduardo Pérez, a michoacáni Humán Biztonság Megfigyelőközpont civil szervezet aktivistája. A szervezet szerint az elmenekült falusiak többsége gyermek vagy 18 év alatti.

Az erőszak a Jalisco drogkartell és a területet ellenőrző helyi bűnbandák – a Viagrák, az Egyesített Kartellek és a Templomosok – között lángolt fel. Korábban azonban a harcok nem dúltak ilyen közel Apatzingánhoz. A hadsereg nappal időnként járőrözik a térségben, de éjjelre visszatér a laktanyákba. A falusiak szerint ez kevés. A Jalisco és az ellenlábasaik közötti háború 2021-ben érte el a csúcspontját, amikor az ellenfelek pokolgépeket ledobó drónokat, automata fegyverrel felszerelt orvlövészeket, lövészárkokat, házilagos készítésű páncélozott járműveket és robbanószerkezeteket vetettek be.

A mexikói hadsereg tűzszerészeket küldött Apatzigán nyugati részébe, hogy megtisztítsák a területet a robbanószerkezetektől.

Kapcsolódó írásaink