Krónika

A gyors segítség életet menthet

A rendőrség légirendészei, a KR Bevetést Támogató Osztálya, és a vízirendészei közös vízből mentési gyakorlatot tartottak Zamárdiban

A rendőrség légirendészei, a KR Bevetést Támogató Osztálya, és a vízirendészei közös vízből mentési gyakorlatot tartottak Zamárdiban, hogy szükség esetén minél szakszerűbben és gyorsabban tudjanak segítséget nyújtani.

A gyors segítség életet menthet
Vízből mentési gyakorlat
Fotó: Police.hu

Vízből mentési gyakorlatot tartottak a Készenléti Rendőrég egységei, valamint a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2023. június 14-én, Zamárdiban.

A jó idő beköszöntével egyre többen utaznak a Balatonhoz, illetve hazánk természetes vizeihez. Sokan előszeretettel fürdőznek, vagy vízi sportolnak élő vizekben, azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. Tavakban, folyókban kizárólag az erre kijelölt helyeken szabad fürdőzni, illetve ott, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.

Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac ill. más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas, felnőtt személyekből álló figyelő és mentő őrséget kell biztosítania.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is csak a mély víz kezdetét jelző határig.

A viharjelzéseket sosem szabad figyelmen kívül hagyni! Az első fokú viharjelzésnél percenként 45-ször villan fel a sárga fényjelzés, ekkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni és bármilyen vízi sporteszközt használni! Másodfokú viharjelzésnél már 90-szer villan fel a fényjelzés, azonban ilyenkor már egyáltalán nem lehet a vízben fürdőzni!

Zamárdiban ma egy sajtónyilvános eseményen a légirendészek – a bevetési osztály munkatársainak segítségével - több elemet is bemutattak, hogy hogyan tudják a bajbajutott embereket kiemelni a vízből. A vízirendészek által biztosított kisgéphajók és azok személyzetének jelenléte szavatolta a gyakorlat biztonságos végrehajtását, illetve segítette a vízben történő mozgást.

A jelenlévők láthatták, hogy az MD500-as helikopterhez rögzített kötélen szállították a mentő személyt a helyszínre, aki a bajbajutottat magához csatolta, majd mindkettőjüket a partra vitték.

Az MD902-es helikopter alkalmas arra, hogy a gép fedélzetéről alpintechnika alkalmazásával kötélen csússzon a mentést végző a kimentendő személyhez, majd a segítségre szorulót magához rögzítve a gép a partra vigye őket. A gyakorlat során mindkét típusú géppel a csúszótalpon történő szállítást is bemutatták.

A KR Bevetést Támogató Osztálya a rendőrég egyik legsokoldalúbb alegysége. A 2010. novemberi megalakulásuk célja az volt, hogy a Készenléti Rendőrség rendelkezzen egy olyan, azonnal bevethető, univerzális szervezeti elemmel, amely a mindinkább bővülő feladatok támogatásában, kiemelten speciális rendőri felkészültséget igénylő esetekben – elsősorban taktikai vonalon – nyújthat segítséget. A szerteágazó feladatrendszerük mellett ellátják a rendőrség vízből mentési feladatait és segítséget nyújtanak speciális mentésekben. A vízből mentési gyakorlatot az egység erre kijelölt és végzettséggel rendelkező állománya hajtotta végre, ők az „Alpin-csoport” tagjai.

Az évenkénti közös gyakorlat fontos a folyamatos jártasság fenntartásának biztosításához!

De ami ennél is fontosabb! Tartsuk be a szabályokat, előzzük meg a bajt!

Kapcsolódó írásaink