Krónika

Június végéig lehet még nevezni a Budapest tortája pályázatra

A pályázatra az ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások

Június végéig lehet még nevezni a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára meghirdetett Budapest 150 Torta pályázatra, amelynek célja egy alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviselő ünnepi torta megalkotása.

Június végéig lehet még nevezni a Budapest tortája pályázatra
Június végéig lehet még nevezni a Budapest tortája pályázatra (képünk illusztráció)
Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület

A pályázatra még három hétig, június 30-ig várják a nevezéseket – közölte a versenyt a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt meghirdető Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-vel pénteken.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították, így az 1873. november 17-i egyesülés szimbólumaként három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

A Pest csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában megtalálható hozzávalók közül kerültek ki. Ezek közt szerepel a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs és a füge. A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagok, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió. Az Óbuda csoportba pedig az 1870-es és 1880-as évek olyan jellegzetes fűszerei kerültek, mint a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom.

A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, ezek közt szerepelnek a nugátok és a likőrök, valamint az eper, a málna, a grillázs, a marcipán, az író, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a cseresznye vagy a meggy.

Tilos azonban felhasználni aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell burkolóanyagot és mesterséges ételszínezéket.

A pályázatra az ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, de vendéglátóipari szakképző iskolák is, magánszemélyek nevezését azonban nem tudják fogadni.

Minden pályázó maximum két termékkel nevezhet. A nyertes pályamunkát november 17-én, Budapest egyesítésének évfordulóján kóstolhatja meg először a közönség.

A nevezés részleteiről a www.cukraszat.net oldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó írásaink