Krónika

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott négy férfi Svédországban egy volt PKK-tag meggyilkolásáért

Egy svéd bíróság hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt négy férfit, mert részt vettek a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi terrorszervezet egy feltételezett volt tagjának meggyilkolásában.

A bíróság szerint a vádlottak kivégezésszerű módon ölték meg fegyvertelen és gyanútlan áldozatukat.

Az elítéltek közül hármat örökre kiutasítanak Svédországból. Az ügy két másik vádlottját felmentették. Mind a hatan tagadták, hogy részt vettek volna a bűncselekményben. A 47 éves áldozatot – aki a svéd média szerint a török kormánnyal és a PKK-val is kapcsolatban állt – 2021 novemberében lőtték le Huddinge egyik lakóövezetében.

Az Aftonbladet című svéd napilap az ügy koronatanújának vallomására hivatkozva azt írta: az áldozat kilépett a PKK-ból, majd a török állam felbérelte, hogy más kurdokkal végezzen Svédországban. Miután a bérgyilkosságok kudarcba fulladtak, a 2015 óta Svédországban élő török állampolgárral egy halálosztag végzett.

A bíróság azonban hangsúlyozta, hogy a gyilkosság egyértelmű indítékát nem lehetett megállapítani.

Törökország blokkolja Svédország NATO-csatlakozását arra hivatkozva, hogy terroristáknak nyújt menedéket területén. A Kurdisztáni Munkáspártot, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török kormány ellen, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította.

Kapcsolódó írásaink