Krónika

Szigorítják az e-rollerezést Bécsben

Elfogyott az osztrák főváros türelme az e-rollerek kapcsán. Május 19-től azaz péntektől csak a kijelölt mobilitási pontokon illetve parkolóhelyeken lehet letenni e járgányokat.

Szigorítják az e-rollerezést Bécsben
Villamos kétkerekűek a város egyik főterén
Fotó: APA Picture Desk via AFP/Tobias Steinmaurer

Bécsben tavaly ősszel határozták el, hogy rendet tesznek a közösségi e-rollerek terén uralkodó káoszban, és szigorítják az üzemeltetési feltételeket – hangzott el az osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) keddi műsorában. Mint megtudhattuk, az intézkedések, mely szerint május 19-től azaz péntektől csak a kijelölt mobilitási pontokon illetve parkolóhelyeken lehet letenni e járgányokat, az összes szolgáltatóra vonatkoznak.

A pirossal jelölt parkolóhelyek százméteres körzetében nem lehet majd leállítani a kölcsönzést addig, amíg valaki a megfelelő helyre nem tette a járművet. Ha esetleg még nincs mobilitási pont a közelben, akkor a rollert az autók számára kijelölt parkolóhelyen kell elhelyezni úgy, hogy minél kevesebb területet foglaljon el. Bécsben jelenleg városszerte mintegy százharminc mobilitási pont van, ahol nyolc-tíz járművet lehet szabályosan visszaadni.

Ezen kívül úgynevezett no-go-zónákat is ki fognak jelölni. A rollereknek itt automatikusan lecsökken a sebességük vagy teljesen leállnak. Ilyen terület lesz például a kórházak és lakóövezetek környéke, de nem lehet majd behajtani a Bécsi Operaház környékére, a Stephansplatzra, a Grabenre, a Kärntner Straßéra, a Naschmarktra, az Albertina előtti térre, a Vorgartenmarktra, a Karmelitenmarktra és a Rabenhof környékére sem, míg az Innere Mariahilfer Straßén pedig lassítják a kétkerekűek sebességét.

A szabályok betartását a jövőben a közterület-felügyelők ellenőrzik, akik büntetést is kiszabhatnak, míg a szabálytalanul parkoló járműveket a város a szolgáltató költségére azonnal elszállíttatja.

Kapcsolódó írásaink