Krónika

Piranharaj támadt a fürdőzőkre

Összevissza marcangolták a menekülő emberek lábait a rajban lecsapó ragadozók

Piranharaj támadt egy brazíliai üdülőnél a nyaralókra, legalább nyolc ember megsérült – közölte a Live Science, amely szerint a halak borotvaéles fogaikkal addig marcangolták a fürdőzők lábait, amíg ki nem menekültek a vízből.

Piranharaj támadt a fürdőzőkre
Piranha
Fotó: AFP/Guillaume Souvant

Szakértők szerint a rajt valójában az étel csalta a strandhoz, amit a környező éttermek látogatói néha a folyóba dobnak. „A piranhák nem szoktak indokolatlanul emberekre támadni. Valószínűleg az történt, hogy összekeverték az embereket az ételmaradékkel, amit arrafelé enni szoktak, tehát tévesen azonosították a célpontjaikat” – fejtette ki Steve Huskey, a Western Kentucky Egyetem biológiaprofesszora, emlékeztetve arra: a cápatámadások hátterében is legtöbbször ez áll.

Egyes piranhafajok, köztük a vöröshasú piranha (Pygocentrus nattereri) esetében előfordul, hogy úgynevezett kollektív táplálkozási őrületbe esnek. „A Pygocentrus nemzetséghez tartozó fajok, amelyek az Amazonas és a São Francisco-folyó vízgyűjtő területein fordulnak elő, a legveszélyesebbek” – mondta Paulo Andreas Buckup , a brazíliai Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem Nemzeti Múzeumának ichtiológusa. Ez a viselkedés azonban csak kivételes körülmények között jellemző, például amikor nagyszámú halat zárnak be kis medencékbe, vagy hosszú ideig éheznek – állítja a Sea Life London Aquarium.

Kapcsolódó írásaink