Krónika

Medvetámadás Erdélyben

Nem nagyon izgatták a kutyák az éhes vadat

A kerítést megbontva hatolt be egy ingatlanba egy medve Mikóújfaluban. Legutóbb tavaly augusztusban történt hasonló eset a településen.

Medvetámadás Erdélyben
Nem annyira vicces és kedves jószág, mint azt sokan hiszik (épünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Sergen Sezgin

Állatokat pusztított hajnalban egy medve Mikóújfalu egyik gazdaságában – írta meg a Háromszék. Mint a cikkben megemlítik, az esetről a polgármester számolt be lapnak. Demeter Ferenc elmondta, az érintett gazdaság a Patak utca végén található, lakott területen, a település szélén ugyan, de nem az erdő közvetlen közelében. A károsult család nem lakik állandó jelleggel a portán, de rendszeresen feljárnak oda, jelentős állatállományuk van, az udvaron pedig három nagy testű kutyát is tartanak.

Igaz, utóbbiakat a mackó fel sem vette.

A polgármester szerint a nagyvad kibontotta az utcafrontra néző kerítés léceit, elpusztított három juhot és megölt két idei bárányt is. A közelben működik egy térfigyelő kamera, ennek felvételeit visszanézik, hogy lássák, járt-e látókörében a vad. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a környéken élő helybéliek megrémültek, medvét ugyanis több alkalommal láttak már a környéken ólálkodni.

Az okozott kár becslések szerint mintegy 2500 lej (190 000 forint).

A történtek kapcsán a polgármester megjegyezte, „jól időzített a medve”, hiszen a környezetvédelmi minisztériumban éppen szerdán zajlott a közvita a prevenciós kvóták bevezetéséről. „Reméljük, hogy a történtek híre a magukat zöldeknek nevező szervezetekhez is eljut” – fűzte hozzá Demeter Ferenc.

Legutóbb tavaly augusztusban történt hasonló eset a településen

Kapcsolódó írásaink