Krónika

Tényleg ezt mondta David Attenborough a hangyákról?

Mi köze a fekete hangyák és a tűzhangyák ember által kierőszakolt öldökléséhez David Attenborough-nak?

Az alábbi, Sir David Attenborough-nak tulajdonított szöveg 2023 áprilisában tíz nap alatt több mint nyolcezer megosztást kapott a Facebookon – írta meg az urbanlegends.hu.

Tényleg ezt mondta David Attenborough a hangyákról?
Képünk illusztráció
Fotó: Biosphoto via AFP/Stephane Vitzthum

„Ha egy üvegbe rakunk 10 fekete hangyát és 10 tűzhangyát, semmi sem fog történni. De ha valaki erőteljesen megrázza az üveget, a hangyák elkezdik ölni egymást. A tűzhangya úgy véli hogy a fekete az ellenség, míg a fekete úgy véli, hogy a tűzhangya az. Ugyanakkor az igazi ellenség az, aki megrázta az üveget. Ugyanez igaz a társadalomra is. Férfiak, Nők, Fekete, Fehér, Hit, Tudomány, Fiatal, Öreg stb… Mielőtt nekiesnénk egymásnak, fel kell tennünk magunknak a kérdést: »Ki rázta meg az üveget?«”

Aki kíváncsi lenne, valóban Attenborough volt-e a forrása a fenti szövegnek, annak a Snopes segít: nem találni nyomát annak, hogy az angol természettudós ilyet mondott vagy írt volna.

A tényellenőrző oldal szerint az idézetet jó eséllyel Kurt Vonnegut Macskabölcső című regényének alábbi részlete inspirálhatta:

„Mindenféle bogarat kanalazott az üvegbe, és addig birizgálta őket, míg össze nem verekedtek. (…) Arra már nem emlékszem, miféle bogarakat kanalazott Frank aznap az üvegbe, de egy későbbi bogármeccsünkre jól emlékszem: egy szarvasbogár száz vöröshangya ellen, egy százlábú három pók ellen, vöröshangyák fekete hangyák ellen. Csak akkor hajlandók verekedni, ha az ember szüntelenül rázza az üveget. Ezt csinálta Frank. Rázta, rázta azt az üveget.”

Kurt Vonnegut: Macskabölcső. Fordította: Borbás Mária

A Snopes által megtalált első szöveg szerinti idézet 2020 októberéből származik. Ebben még nem szerepelt David Attenborough forrásként, nevét csupán néhány hónappal később csatolták az idézethez.

Kapcsolódó írásaink