Krónika

Nő az internetes bűnözés Burgenlandban is

Ausztria velünk határos tartományában a világjárvány kitörése óta több mint kétszeresére nőttek a kiberbűnözési esetek. A bűnözők igyekeznek nyomást gyakorolni a cégekre, hogy „azonnal” teljesítsék az átutalási igényeiket.

Nő az internetes bűnözés Burgenlandban is
A bűnözők egyre gyakrabban használják ki az ünnepi időszakokat (képünk illusztráció.)
Fotó: dpa via AFP/Annette Riedl

Napi szinten kapnak burgenlandi magánszemélyek megtévesztő sms-eket, amelyben egy olyan weboldalra irányítják őket, amely információhalászattal foglalkozik, és ott a személyes adataikat, banki kódokat lopnak el – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) mai adásában. Mint az összeállításból kiderült, a hazánkkal határos tartományban a világjárvány kitörése óta több mint kétszeresére nőtt a kiberbűnözési esetek száma.

Raphael Kaplan a Burgenlandi Kereskedelmi Kamara egyik vezetője az orgánumnak arról beszélt, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tagok akkor jönnek hozzájuk, amikor mikor már megtörtént a baj. Az érintettek ilyenkor általában arra kíváncsiak, mit lehet utólag tenni, visszanyerhető-e a pénz, vagy ki tudnak-e szállni a figyelmetlenségből megkötött üzletből?

Az ORF szerint a bűnözők különösen az ünnepnapok környékén aktívak. A meglepetés erejét használják ki annyiban, hogy az amúgy is forgalmas időszakokban telefonálnak, és nyomást gyakorolnak a másikra abban a reményben, hogy az gyorsan be akarja fejezni a hívást, és ezért igent mond – figyelmeztet Kaplan.

Csak a múlt héten vált ismertté egy felsőpulyai (Oberpullendorf) cég esete. A vállalatot e-mailben tájékoztatta egy üzleti partnere egy kifizetetlen számláról, majd csak miután átutalták a pénzt, jöttek rá, hogy a felszólítás egy csalók által küldött hamis e-mail volt.

Kapcsolódó írásaink